Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stigla je reakcija

Vlada reagirala na nove tvrdnje o razlozima ostavke šefice USKOK-a: "Teza je nebulozna!"

Vlada je komentirala najnovije napise o razlozima odlaska šefice USKOK-a.

"Još jednom svjedočimo da se u javnom prostoru reciklira nebulozna i lažna teza da je Vlada smijenila ili utjecala na razrješenje gospođe Vanje Marušić s mjesta ravnateljice USKOK-a.

Spomenuta teza u potpunosti je neutemeljena i netočna", reagirala je Vlada u priopćenju nakon što je Nacional objavio nagađanja o razlozima Marušićina odlaska.

Naime, Nacional je u ovotjednom izdanju naveo kako je šefica USKOK-a Vanja Marušić smijenjena jer je njezin zamjenik Uredu europskog tužitelja u Zagrebu dostavio prepisku iz grupe na WhatsAppu iz mobitela Josipe Rimac u kojoj se spominje AP.

Navode kako je zamjenik ravnateljice USKOK-a zadužen za rad na predmetima protiv Josipe Rimac krajem prošle godine predao EPPO-u transkripte prepiske između Josipe Rimac i Gabrijele Žalac u kojoj se spominje AP, a potom je otišao raditi u EPPO, objavio je tjednik Nacional.

Vlada u priopćenju dalje navodi:

"Ravnatelja USKOK-a imenuje Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje ministra nadležnog za poslove pravosuđa te mišljenje Kolegija Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Gospođa Vanja Marušić imenovana je za ravnateljicu USKOK-a prvi put u studenome 2018. godine u mandatu Dražena Jelenića te je ponovno imenovana u studenome 2022. godine u mandatu Zlate Hrvoj-Šipek, i to oba puta uz pozitivno mišljenje ministra pravosuđa.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 1 AP MEĐU DOKAZIMA Ovo je pravi razlog zbog kojega je Vanja Marušić morala otići s mjesta šefice USKOK-a? Stigla reakcija iz Vlade

Razrješenje, kao i razlozi za razrješenje ravnateljice USKOK-a, u nadležnosti su Glavne državne odvjetnice. Radi se o internoj stvari DORH-a, na koju izvršna vlast nije imala nikakav utjecaj te je s istom upoznata nakon što je gospođa Marušić, iz osobnih razloga, podnijela zahtjev za prestankom obnašanja dužnosti ravnateljice USKOK-a.

Okolnosti razrješenja sadržane su u Izvješću koje je zaprimio ministar pravosuđa i uprave, o čemu je Glavna državna odvjetnica upoznala i predsjednika Vlade na sastanku 20. travnja.

Za razliku od političkih aktera koji šire ovakve konstrukcije te nerijetko vrše pritisak na rad pravosudnih tijela, stavljajući se u ulogu policajaca, tužitelja i sudaca, Vlada daje podršku samostalnom i neovisnom radu DORH-a i USKOK-a u borbi protiv korupcije i drugih oblika kriminaliteta."

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene