Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sjeni Hrvatskog uključenja u Južni tok protekli su razgovori i potpisivanje sporazuma o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Rusije. Hrvatskim su tvrtkama odškrinuta vrata poslova vrijednih milijarde dolara.


Osmijeh na licima predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor i njezinog domaćina ruskog premijera Vladimira Putina nije bio samo zbog Južnog toka. U Moskvi je potpisan i sporazum o gospodarskoj i znanstvenoj tehničkoj suradnji. 'U Rusiji postoje brojne mogućnosti za naše tvrtke. Mi smo nekad tradicionalno u našem izvozu, veliki izvoz s realizirao upravo na rusko tržište', istaknula je potpredsjednica HGK-a Dunja Konjevod.

Vezani članci Slika nije dostupna Putin Poljacima: Okrenimo stranicu Slika nije dostupna Rupel: 'Hrvatskoj smo nudili mnoga rješenja, ali ona nije pristajala'

Međutim trgovinske odnose s Rusijom posljednjih godina obilježava golemi deficit. Ukupna robna razmjena dviju zemalja prošle je godine bila oko dvije milijarde i 100 milijuna dolara. Hrvatska je izvezla samo 154 milijuna, a najveći dio od oko dvije milijarde dolara uvoza odnosi se na energente. Sporazum o gospodarskoj suradnji otvara vrata hrvatskim tvrtkama za snažniji ulazak na rusko tržište. 'Mislim da je tu velika šansa za Končar koji inače već u Rusiju izvozi transformatore. Ali postoji mogućnost možda za plasman njihovih električnih vlakova koji su visoka tehnologija ili tramvaja', dodala je Konjevod.

Riječ je o milijardama dolara vrijednim poslovima. Pomoć u proboju na rusko tržište trebalo bi pružiti i predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Moskvi koje se otvara u lipnju. Premijerka Kosor tada planira novi posjet najvećoj zemlji svijeta, a Hrvatske tvrtke ovu priliku ne smiju propustiti.