Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajući podaci

Druga strana medalje: Hrvatskoj danas nedostaje najmanje 1700 socijalnih radnika

Romina Knežić objašnjava stanje socijalnih radnika u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr)
Romina Knežić objašnjava stanje socijalnih radnika u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Još uvijek nema odluke o sudbini ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb. Podsjećamo, njezinu smjenu je nakon tragedije na Pagu zatražila ministrica Nada Murganić.

Prozvana ravnateljica ni u utorak nije željela javno istupati, a potporu su joj ponovno dali njezini djelatnici. Ni nakon nove dvosatne sjednice Upravnog vijeća, nema odluke o budućnosti ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru Vesne Burčul.

Pročitajte i ovo Jasna Radivojev ispovijest žrtve nasilnog supruga "Imala sam slomljena rebra, oba oka zatvorena, ozljede po glavi. Tukao me gumenim čekićima, letvama...": Jasna je 10 godina živjela u paklu Slika nije dostupna Stručni nadzor u zadarskom CZSS-u Šefica inspekcije nakon horora na Pagu: "Nemoguće je da se vodio postupak samo zbog jednog djeteta"

Vijeće od ravnateljice traži dodatna pojašnjenja o postupanju prema obitelji s Paga, čiji je otac prošli tjedan svoje četvero maloljetne djece bacio s prvog kata kuće. 16. ožujka ravnateljici istječe mandat, a za sada se jedina javila na natječaj za ponovni izbor na tu funkciju.

Prva žena stručne inspekcije Štefica Karačić u telefonskom razgovoru poručila nam je kako nalaz sigurno neće biti gotov prije početka sljedećeg tjedna. Dokumentacije je mnogo, kaže, i treba je detaljno proučiti.

Sudbina ravnateljice Centra za socijalnu skrb u Zadru i njezinih zaposlenika mogla bi tako biti poznata - tek sljedeći tjedan. U zadarskom Centru za socijalnu skrb nedostaje najmanje 7 socijalnih radnika.

Hrvatskoj nedostaje socijalnih radnika

U Republici Hrvatskoj djeluje 135 Centara za socijalnu skrb, zajedno s njihovim podružnicama: 81 centar i 54 podružnice. U ustanovama socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj zaposleno je 1700 socijalnih radnika.

Prema pravilniku o minimalnom broju stručnih radnika u odnosu na broj korisnika, ističu u Sindikatu zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, jedan socijalni radnik trebao bi skrbiti o 100 obitelji. No, u praksi su stvari drugačije. Tako, ističu iz Sindikata, socijalni radnik skrbi za 200 i više obitelji.

Inače, prema europskim standardima, jedan socijalni radnik trebao bi skrbiti o najviše 50 korisnika. Kad se pogledaju te brojke - vidljivo je da za zadovoljenje minimalnih hrvatskih uvjeta nedostaje upravo onoliko socijalnih radnika koliko ih je trenutačno i zaposleno - 1700. U odnosu na europske standarde, trebalo bi ih biti još više.

Mjesečna plaća socijalnog radnika s 30 godina staža u sustavu u prosjeku je 7500 kuna, s uračunatim dodatkom. Iz Ministarstva ističu kako zadarskom Centru nedostaje sedam socijalnih radnika, a sve podružnice popunjene su 100 posto. U onoj na Pagu radi jedan socijalni radnik.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
Aktualno MSC Bellissima je bila prava ljepotica bala na svojoj ceremoniji imenovanja u Southamptonu PR PR PR PR PR PR PR PR +0 PR Zanimljivosti MSC Bellissima je bila prava ljepotica bala na svojoj ceremoniji imenovanja u Southamptonu 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene