Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Ivo Sanader sastao se u ponedjeljak u Zagrebu sa skupinom europskih parlamentaraca koji su pozitivno ocijenili i poduprli hrvatska nastojanja na putu u Europsku uniju unatoč neriješenim problemima sa Slovenijom, što su ocijenili bilateralnim, a ne europskim pitanjem.


'To nije europsko pitanje, to je bilateralno pitanje i zato smo razočarani što je to pitanje zatrovalo inače odlične odnose i odličan napredak Hrvatske', rekao je supredsjedatelj zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatske i EU Pal Schmitt. On je naglasio da se nikada do sada u povijesti proširenja EU-a i NATO-a nije dogodilo da bi jedna zemlja blokirala ulazak prijateljske i susjedne zemlje.

Vezani članci Slika nije dostupna Sutra sastanak Mješovitoga hrvatsko-slovenskog povjerenstva Slika nije dostupna Crnogorska oporba protiv dogovora Đukanović- Sanader

>> Sanader: Slovenci bi na referendumu podržali Hrvatsku

'Imamo ozbiljan problem, ali ga nećemo rješavati davanjem svojeg teritorija i to je pozicija od koje Hrvatska vlada neće odstupiti', naglasio je Sanader

'Ne mogu zamisliti korektniji odnos od vašega da se otvoreno pitanje riješi na sudu (u Haagu)', ustvrdio je Schmitt te naveo da je pregovarački tim na čelu s Vladimirom Drobnjakom odlično pripremljen i 'vozi' jako dobrom brzinom koja će omogućiti da do kraja 2009. i otvore i zatvore sva poglavlja.Premijer Sanader kazao je da će Hrvatska učiniti sve da se otvoreno pitanje Slovenije i Hrvatske riješi jedinim mogućim ispravnim putem, na Međunarodnom sudu u Haagu, koji je, podsjeća, dosad riješio više od 50 slučajeva, a nedavno je donio i pravorijek u graničnom sporu između Rumunjske i Ukrajine.

'Imamo ozbiljan problem, ali ga nećemo rješavati davanjem svojeg teritorija i to je pozicija od koje Hrvatska vlada neće odstupiti', naglasio je Sanader i dodao da bilateralno pitanje ne može biti zapreka ulasku Hrvatske u EU i NATO. Napomenuo je da Hrvatska i dalje ustraje na odvajanju problema granice od pregovora s EU i ponovio da je Slovenija 2004. također ušla u EU i NATO s otvorenim pitanjem granice, a Hrvatska joj je, podsjeća, tada dala punu podršku, a tako će se ponašati i prema BiH i Srbiji.

Premijer Sanader je najavio da će se sutra sastati sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom. 'Zanimat će me koji su to razlozi zašto je Slovenija u prosincu blokirala 11 poglavlja. Iz 'prve ruke' želim čuti slovenske argumente kojima oni prekidaju EU praksu i bilateralna pitanja stavljaju kao razlog blokiranja ulaska Hrvatske u EU. Ne očekujem rješenje krize, ali očekujem argumente', kazao je, uz ostalo, Sanader.

Sanader je naveo i da će se danas sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem i zahvaliti mu na francuskom posredništvu u rješavanju krize u što su uložili puno snage i kapaciteta, no, podsjeća Sanader, Slovenci nisu htjeli potpisati sporazum gdje Hrvatska kaže da se niti jednim dokumentom neće prejudicirati granica.Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zajedničkom odboru EU i Hrvatskog parlamenta na stalnoj i snažnoj potpori u proteklih pet godina, uz visok stupanj međusobnog razumijevanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju