Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatsko-slovenska skela postala tema visoke politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgleda da Slovenci koriste svaku priliku kako bi nam otežali put prema Europi. Tako je ovog puta najobičnija skela uzrokovala prijepor između Hrvatske i Slovenije koji je zatim postao tema visoke politike Europske unije.

Plovidba spornom skelom, koja je na tom mjestu 100 godina, zabranjena je prije pola godine zbog trulih greda na slovenskom pristaništu.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

Skelar Stanislav Pranklin kaže kako su nabavljene nove grede, no Slovenci nisu dali da se stare grede zamijene novima. Time su ljudima onemogućili da prelaze rijeku te sijeku svoja drva za ogrijev.

U kolovozu je popustio hrvatski vez, pa je splav otplovila na slovensku stranu, gdje su je privezali slovenski policajci. Lokalni dužnosnici Hrvatske i Slovenije na svojoj razini nisu se htjeli upuštati u pregovore jer se, kako kažu, radi o delikatnom graničnom pitanju.

'Ministarstvo vanjskih poslova prošli mjesec poslalo je dopis slovenskom ministarstvu vanjskih poslova da se ova skela vrati. Slovensko ministarstvo objasnilo je kako je plovilo zadržano na njihovoj strani zbog sprječavanja moguće nesreće', izjavio je Josip Lepen, načelnik Općine Podturen.

Na kraju je s državnih razina dana dozvola načelnicima općina da se pokušaju dogovoriti oko prekomurskog prometala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene