Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Silazna putanja

Krunoslav Capak: ''Sada smo u silaznom kraku trećeg vala. Radimo na izlazu iz pandemije''

Na Svjetski dan kretanja HZJZ je predstavio uređene hodačke staze i parkove ''Živjeti zdravo u svim županijama''. Ravnatelj Krunoslav Capak osvrnuo se i na epidemiološku sliku u Hrvatskoj.

Krunoslav Capak rekao je u ponedjeljak da smo stigli do silaznog kraka trećeg vala epidemije.

Pročitajte i ovo Duljina samoizolacije ostaje ista - 2 Po uzoru na SAD Najavljene su promjene u trajanju izolacije. Pitali smo HZJZ kada će odluka stupiti na snagu Bernard Kaić Otkriveno kakvi su simptomi Prva dva slučaja omikrona otkrivena u Hrvatskoj: ''Ne možemo još potvrditi izvor zaraze''. Otkriveno i kada počinje cijepljenje djece

''Danas imamo najnižu brojku nakon duže vremena. Sada smo u silaznom kraku trećeg vala'', kazao je i dodao da se ''sada radi na izlazu iz pandemije''.

''Pokušavamo procijepiti što više stanovništva kako bismo došli do takozvanog kolektivnog imuniteta. Jedini je način da se što više procijepimo. Važno je da se držimo epidemioloških mjera, a jednog dana, kad budemo imali visoku procijepljenost i imunitet u populaciji, moći ćemo popuštati mjere'', kaže Capak.

Dodaje i da se radi na cjepivu za djecu. ''U Americi je Pfizer već registrirao cjepivo za djecu od 12 d 16 godina. Radi se na cjepivima za mlađu populaciju, pa čak i za dojenčad'', rekao je.

Kada je riječ o nedostatku AstraZenecina cjepiva u Zagrebu, Capak uvjerava da će svi koji su primili prvu dozu dobiti i drugu. ''Ne mogu vam odgovoriti za AstraZenecu jer nismo dobili još informaciju koliko će doza doći ovaj tjedan. Svi će sigurno dobiti drugu dozu'', poručio je.

Projekt ''Živjeti zdravo''

Capak je u sklopu projekta "Živjeti zdravo" Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pod vodstvom Sanje Musić Milanović, na Svjetski dan kretanja, konferenciji za medije predstavio uređene hodačke staze i parkove ''Živjeti zdravo u svim županijama''.

Sanja Musić Milanović kazala je da je riječ o vrlo važnom projektu koji je započeo u mandatu bivšeg ministra zdravstva Vlahušića.

''Baš na današnji dan prije točno 18 godina pokrenuli smo projekt. 10. svibnja 2003. u svijetu se prvi put obilježio Svjetski dan kretanja, a u Hrvatskoj je počeo projekt 'Živjeti zdravo''', rekla je Musić Milanović.

''Na 18. rođendan otvaramo u svakoj hrvatskoj županiji po jednu hodačku stazu i jedan park'', dodala je.

Kaže da je hodanje najvećem broju ljudi dostupan način kretanja, a staze su prilagođene i osobama s poteškoćama u kretanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene