Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak sjednice Sabora

Ministar Marić predstavio četvrti krug porezne reforme: Doznajte tko bi mogao biti potpuno oslobođen poreza na dohodak

Raspravom o paketu zakona četvrtog kruga porezne reforme koji donosi porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna, Hrvatski sabor u utorak ulazi u tjedan u kojemu će donijeti Državni proračun za iduću godinu te utvrditi novi kalendar blagdana.

Ukupno porezno rasterećenje, koje je u sva četiri kruga provela aktualna Vlada, iznosit će gotovo 9 milijardi kuna. Zakonski paket četvrtog kruga porezne reforme zahvaća PDV, pa će se snižena stopa od 13 posto primjenjivati i za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. "Ključne promjene u PDV-u su maknute. Ostaje opća stopa PDV-a od 25 posto", kazao je Marić i dodao da će se kod "pripreme jela i slastica u ugostiteljskom objektu" primjenjivati stopa PDV-a od 13 posto. Procjena je da će to utjecati na smanjenje proračunskih prihoda za oko 900 milijuna kuna godišnje.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković i Majda Burić između Orešković i HDZ-a VIDEO Obračun u Saboru: "Mislite li da su branitelji za to ginuli, bando lopovska? I moji su roditelji glasali za HDZ, neka im Bog oprosti" Dio oporbe napustio sabornicu - 2 Otišli prije glasanja VIDEO Burna rasprava zbog spornog zakona, dio oporbe napustio sabornicu: "AP krpicu želite prikriti iza leđa žrtava nasilja"

"Porez na dobit mijenjat će se u korist malih i srednjih poduzetnika", najavio je ministar financija Zdravko Marić. Od 1. siječnja će 93 posto poduzetnika plaćati porez na dobit u iznosu od 12 posto. "Preostalih sedam posto sudjeluju s većom dobiti", dodao je Marić i naveo da porezni obveznici mogu pristupiti novčanom načelu plaćanja poreza na dobit. "Ako ne stignu naplatiti neku fakturu, mali i srednji poduzetnici će se moći odlučiti za gotovinsko plaćanje", naveo je. Izmjenama Zakona o porezu na dobiti, stopa od 18 posto plaćat će se za godišnji prihod iznad 7,5 milijuna, umjesto sadašnjih 3 milijuna. To znači da će, umjesto 85 posto poduzetnika, njih 93 posto plaćati porez na dobit po stopi od 12 posto.

Porez na dohodak donosi novu mjeru za mlade. "Za mlade do 25 godina smanjenje porezne osnovice je 100 posto, dakle da budu u potpunosti oslobođeni poreza na dohodak, dok za one od 26 do 30 godina predlažemo smanjenje porezne obveze za 50 posto. Temelj nije datum rođenja nego godina rođenja", objasnio je Marić.

Izmjenama u sustavu posebnih poreza na kavu i bezalkoholna pića uvelo bi se oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera, kao i dodatno oporezivanje energetskih napitaka.

Grčić: To nije reforma

Zastupnik Branko Grčić (SDP) u utorak je poreznu reformu nazvao korekcijama u poreznom sustavu. "Ta porezna reforma uopće nije reforma, radi se o nekakvim korekcijama u poreznom sustavu", ocijenio je Grčić raspravljajući o paketu od devet zakona iz četvrtog kruga porezne reforme kojima Vlada predviđa porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna.

Pohvalivši se poreznim rasterećenjima, ministar financija Zdravko Marić rekao je da se na 7 milijuna kuna godišnjeg prihoda diže prag za primjenu više stope poreza na dobit, rasterećuje se rad mladih do 30 godina u porezu na dohodak, a snižena stopa PDV-a od 13 posto širi se na jela i slastice i izvan ugostiteljskih objekata.

Petrov: Nedovoljno!

Kad se podvuče crta pod četiri kruga porezne reforme, može se reći 'nedovoljno', kazao je Božo Petrov (Most NL) koji je očekivao hrabrije, snažnije poteze. Ispada da smo sve reformirali, a iduće će godine građanima i tvrtkama na ime poreza biti naplaćeno pet milijardi kuna, tvrdi zastupnik. Oporba dvoji da će porezno rasterećenje mladih, rezultirati zaustavljanjem njihova iseljavanja. Najviše onih koje iseljavaju je u dobi od 30 do 55 godina, a oni nisu obuhvaćeni poreznim izmjenama, kaže Boris Lalovac (SDP) referirajući se na prijedlog po kojem će mladi do 25 godina biti potpuno oslobođeni, a oni od 26 do 30 godina plaćat će 50 posto poreza na dohodak.

Puna su nam usta mladih, Vlada je donijela političku odluku da ide s ovom mjerom, neka kolege koje to kritiziraju ponude drugi prijedlog, odgovara Ivan Šuker (HDZ) koji za Vladine prijedloge ima samo riječi pohvale. U poreznim promjenama vidi se konzistentnost, građani su dobili veću masu dohotka, kao i gospodarstvenici kojima je život pojednostavljen, kaže.

Vlaović: PDV na poljoprivredu na 5 posto

Referirajući se na podatak da četiri kruga porezne reforme donose ukupno porezno rasterećenje od 9 milijardi kuna, HSS-ov Davor Vlaović prstom upire i u podatak da je Hrvatska među četiri članice EU s najvećim poreznim pristiskom. Zauzima se i da se PDV na poljoprivredne i prehrambene proizvode smanji na 5 posto, jer nam je, upozorava, pala proizvodnja mlijeka, svinjetine, a uvoz nam raste.

Zastupnici pozdravljaju što će se snižena stopa PDV-a od 13 posto primjenjivati i za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata, no Grčić Vladi spočitava da je stvorila okvir da vino izbaci iz toga. Pojam hrana preveli ste u pojam jelo, vino je hrana, ali nije jelo i tako ste stvorili okvir da ga izbacite iz sustava smanjena PDV-a s 25 na 13 posto, spočitnuo je Vladi.

Mrak-Taritaš: Nešto se događa u vladajućoj koaliciji

I Anka Mrak Taritaš (Glas) apostrofira podatak da je Hrvatska među četiri članice EU s najvećim poreznim pritiskom, a primjećuje i da se "nešto događa u vladajućoj koaliciji", s obzirom da tog trenutka ni jednog njihova zastupnika nije bilo u sabornici. "Ne znamo kakva je drama u pitanju, za HDZ znamo da je problem u WhatsApp grupi", rekla je zastupnica nakon što je poimenično pobrojala malobrojne nazočne zastupnike.

Pernar opet izbačen iz sabornice

U nastavku sjednice u majici s natpisom "HDZ lopovi" došao je zastupnik Ivan Pernar. Ustao je i pitao ministra financija Zdravka Marića kada će HDZ vratiti 24 milijuna kuna, bez da mu je dana riječ. Oduzeta mu je riječ i izbačen je sa sjednice. "Ide stanka od 10 minuta da straža stigne ukolniti zastupnika koji je prethodno najavio svoj show", kazao je Željko Reiner, potpredsjednik Sabora.

Sjednica počela slobodnim govorima

U ime Kluba HSS-a i Demokrata Mirando Mrsić u slobodnom govoru pozvao je premijera Andreja Plenkovića da ne pretvara zemlju u "uhljebistan" osvrnuvši se na plan Vlade da umjesto 88 pomoćnika ministara zaposli 98 ravnatelja uprava . "Uštedjet ćemo tako što ćemo zaposliti 10 uhljeba više", ustvrdio je Mrsić dodavši kako će to koštati 2,8 milijuna kuna više. Ocijenio je kako otvaranjem 10 novih dobro plaćenih radnih mjesta, Plenković sebi osigurava novi mandat u HDZ-u preko leđa poreznih obveznika. "Uskoro će Plenković reći država to sam ja", kazao je. Citirao je i predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović koja je kazala da Hrvatska zna i mora bolje, ustvrdivši da Hrvatska zna, ali da se mora riješiti ovog HDZ-a da bi krenula prema boljem.

Gordan Maras je u ime Kluba zastupnika SDP-a kazao da ga svakodnevno nešto novo iznenadi. "Jučerašnje službeno predstavljanje predsjednice koštalo je više stotina tisuća kuna koje su platiti javni porezni obveznici, dužnosnici koji su tamo sjedili svi su na plaći iz državnog proračuna ili jedinica lokalne samouprave, njih stotine i stotine koji su tamo došli naslikavati, kao da ste gledali kongres stranka u Sjevernoj Koreji", ustvrdio je Maras u slobodnom govoru pitajući se kakvo je to pravosuđe u Hrvatskoj kada HDZ-ovci pozivaju da se zaustavi govor mržnje a ne pozivaju da se zaustavi "govor korupcije". "Kada vidite na skupu predsjednice RH u prvom redu šampiona korupcije, gradonačelnika Zagreba Milan Bandić postavlja se pitanje zašto HDZ ne zaustavi govor korupcije", kazao je Maras. Pozvao je predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessa da reagira zbog trošenje javnog novca u kampanji. "Je li normalno da stotinu tisuća kuna hrvatski građani plate za predstavljanje Kolinde Grabar Kitarović", upitao je."Tamo su bile stotine zaposlenika u javnoj upravi koji taj dan nisu bili na radnom mjestu nego su pljeskali predsjednici, a mi to plaćamo", kazao je. "Vidimo da je sitno potkosurivanje Bandića i HDZ-a na djelu, to se vidi i u prenamjenjivanju zemljišta u GUP-u za koji se kupuju ruke. HDZ ne odgovara ni za Fimi Mediu već 12 ili 13 godina. Ja ih pozivam da prekinu, uz govor mržnje i govor korupcije", zaključio je Maras.

"U lokalnoj samoupravi 25 posto više zaposlenih"

Goran Beus Richembergh je u ime Kluba zastupnika GLAS-a kazao je da naša lokalna samouprava ima za 25% više zaposlenih nego bi to trebalo biti. "Pogotovo se to vidi u vrijeme digitalizacije, kad bi se takva radna mjesta trebala anulirati. Najmanje četvrtina zaposlenih radi na fiktivnim radnim mjestima i da sutra ne dođu na posao, to nitko ne bi primijetio. A tržište rada vapi za radnom snagom i nema radnika", kazao je Beus Richembergh. Navodi i da imamo disbalans. "S jedne strane imamo veliki nedostatak zaposlenih, kao u policiji koja ponovo povlači svoje umirovljenike, a na drugoj strani imamo zaposlene koji nemaju posla i ne rade ništa. Svi oni dolaze iz određenih krugova. Samo ona vlada koja pristane u prvih šest mjeseci srezati lokalnu upravu za 25% misli dobro Hrvatskoj. Treba stvoriti balans u radnim mjestima koja se naplaćuju s onima koji ne zarađuju. Treba javno reći i koliko je službenika u Hrvatskom saboru", zaključio je.

Nikola Grmoja (Most NL) kaže da je aktualna Vlada obećavala uštede, a da ćemo u konačnici platiti 5 milijardi kuna više nameta. "Javna uprava buja, ne smanjuje se, ne provodi se digitalizacija", kaže zastupnik i zaključuje da Vladi "štednja baš nikako ne polazi za rukom" kad su u pitanju interesi političkog aparata. Grmoja podsjeća da je njegova stranka imala prijedlog reforme uprave, a cilj joj je bio depolitizacija i optimizacija, "dakle sve suprotno onome to aktualna Vlada provodi". "Imamo previše zaposlenih u javnoj upravi, da bi utvrdili tko je višak, treba provesti digitalizaciju, ali za to očito nema volje", zaključio je.

"Sve je politika"

Stjepan Čuraj u ime Kluba zastupnika HNS-a smatra da je sve politika. "U ovoj državi mi živimo, radimo, imamo bolje ili lošije uvjete zato što je to politika tako odredila. Sve određuje politika i ljudi koji sjede tamo. Govoriti o depolitizaciji državne uprave je besmisleno jer će neka politika donijeti nova pravila i odrediti kako se radi. Druga stvar je sustav primanja u javnu državnu službu. Da se maknemo od politike i pustimo da se provode testiranja s jedinstvenim rang listama za prijam u javnu službu - tako se radi i u Europskoj uniji", kazao je Čuraj. "Danas imamo ljudi koji su prepoznati od strane nadređenih kao ljudi koji nisu u mogućnosti obaviti svoj posao pa se on prebaci nekom drugom. Tovari se posao drugim ljudima, a sve za istu plaću", opisao je navodeći da bi sve trebalo biti, već od samog testiranja, jasno i transparentno.

Branko Hrg je u ime Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a prozvao zastupnike SDP-a koji su "bili ministri u Vladi četiri godine i nisu napravili ništa od onoga na što sada pozivaju". Kako je rekao, "radi se o licemjerima koji nam svima rade problem sada. Nemojmo to raditi", pozvao je. "Jasno da je sve već isprepleteno predsjedničkom kampanjom, no ljudi ne zaboravljaju tako brzo. Naučili su se pratiti što se događa u politici. Prestanimo biti licemjeri i prestanimo od ljudi raditi bedake, prihvatimo se ozbiljnih tema", kazao je Hrg.

Josip Borić je u ime Kluba HDZ-a kazao kako se vide laži "nekakvih nadriministara koji glume Milanovićeve jatake". Mirandu Mrsiću, koji je bio ministar rada, spočitnuo je da je imao priliku osiguravati bolje mirovine i plaće, ali da je radio sve suprotno. Pa sjetimo se odnosa Mrsića prema radu i radništvu, podigao je dob za odlazak u mirovinu na 67 godina, a danas je protiv toga, prozivao je Borić. Osvrnuo se i na njihove kritike jučerašnjeg, kako je rekao, pobjedničkog skupa aktualne i buduće predsjednice države. "Oni su ljuti, ljubomorni, jalni i sve im smeta, traže neke račune, a mi već danima pitamo za račune njihova kandidata da pokaže s kime je radio, koliko je novca dobio od tih klijenata i tko su ti ljudi, ali odgovora nema", naglasio je. SDP-ovcima je poručio da se ne trebaju baviti odnosima u HDZ-u jer imaju vlastitih problema. "Još i danas imate četvero blaženo suspendiranih koji ne smiju obnašati dužnosti u stranci, jedan je čak posebno označen jer je rekao da nikad ne bi uzeo 260 tisuća kuna stipendije", izjavio je Borić.

U četvrtak glasanje

U srijedu će se Sabor izjašnjavati o amandmanima koje su saborski zastupnici, klubovi i odbori podnijeli na predložene izmjene ovogodišnjeg te prijedlog proračuna za iduću godinu, a s obzirom na njihovu brojnost (samo na proračun podneseno ih je više od 350), bit će to višesatni posao.

Svoje mišljenje dat će i o amandmanima na Vladin prijedlog zakona o blagdanima koji su, također, brojni. Konačnu odluku o svemu tome, glasovanjem, Sabor će donijeti u četvrtak kada će zaključiti aktualnu sjednicu, a novo okupljanje zastupnika predviđeno je za konac studenoga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene