Obavijesti Video Pretražite Navigacija
optužnica EPPO-a

Hrvatski poduzetnik uzeo više od 200 tisuća eura bespovratnih poticaja

Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Europski tužitelj tereti poduzetnika da je uzimao novac za poticaje za fiktivne isplate.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu je podigao optužnicu protiv  hrvatskog poduzetnika zbog subvencijske prijevare od oko 221,8 tisuća eura. 

Okrivljenik se tereti da je u razdoblju od ožujka 2015. do studenog 2021. neosnovano pribavio bespovratna sredstva u velikim iznosima za poljoprivredne projekte koji se sufinanciraju sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) i iz državnog proračuna. 

Pročitajte i ovo Fran Olujić Krak afere Janaf Potvrđena optužnica protiv Kreše Peteka i dvojice gradonačelnika: Sređivali poslove i muljali s europskim novcem

Kako je pokazala istraga, okrivljenik je u prijavama podnesenim Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju lažno prikazao da raspolaže novčanim sredstvima potrebnim za provedbu prijavljenih projekata, da je izvršio plaćanja prema dobavljačima, iako prikazana plaćanja nikada nisu izvršena, te da nema dugovanja prema državi. 

Okrivljenik je podnio ukupno tri zahtjeva za odobrenje i isplatu bespovratne potpore projektima njegova obrta. Temeljem jednog od tih zahtjeva, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je iznos od 221.873,84 eura (1.671.708,46 kuna) na račun njegova obrta. Po preostala dva podnesena zahtjeva do isplate nije došlo jer je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u međuvremenu otkrila da okrivljenik ima dug prema državi. 

Pročitajte i ovo Sortirnica u Mihačevoj sragi - 1 I službeno pokrenuta istraga Afera sortirnica: Ured europskog javnog tužitelja objavio za što sve tereti Horvata i ostale

Šteta za Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj iznosi 188.592,76 eura (1.420.952,20 kuna), a šteta za hrvatski proračun 33.281,08 eura (250 756,26 kuna).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene