Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovno iseljavaju u Njemačku

HRVATSKI PARADOKS Općina Voćin najmlađa po stanovništvu, a zadnjih godina izgubili čak dva razreda učenika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prosječnom starošću stanovnika od 32 godine Voćin je demografski najmlađa hrvatska općina. Smješten podno Papuka, okružen nezagađenom prirodom i šumama. Kraj je to idealan za ekološku poljoprivredu i seoski turizam. No, umjesto u izobilju, stanovnici Voćina žive u siromaštvu. Voćin je nakon Kistanja najsiromašnija općina.

Đurđa Nikolić je nezaposlena majka troje djece. Suprug joj je na privremenom radu u Njemačkoj. Pitanje je dana kada će mu se ona i djeca pridružiti.

Pročitajte i ovo Brinu li političari o siromašnima? Dnevnik Nove TV pita Brinu li političari dovoljno o siromašnima? Pogledajte kako ste glasali Građani - 2 Ususret izborima Poražavajući podaci: Više od petine građana u riziku je od siromaštva, četiri skupine su najugroženije

''Samo čekamo kad ćemo otići. To je to. Da ima posla ostali bi radi obitelji i svoje djece'', kaže Đurđa. 

I Antun Tunić priznaje da razmišlja o odlasku iz Voćina. Od ovčarstva sve teže živi i hrani svoju peteročlanu obitelj.

'Budućnost moje djece ovdje je za sada nikakva. Možda nešto bude, a možda i ja ovo sve prodam i odem i ja za Njemačku kao i svi ostali'', kaže Antun.

Iseljavanje stanovništva najbolje se vidi u mjesnoj školi. U zadnjih nekoliko godina izgubili su dva razreda učenika.

"Trenutno imamo ove školske godine upisano 293 učenika. U zadnjih pet godina 50-ak djece je upisano manje u naše razredne odjele', kazao je Milorad Vučković, učitelj u OŠ Voćin.

Voćin je okružen šumama. Prije rata u drvnoj je industriji radilo 600 mještana. Danas ih je zaposleno jedva 50-ak. Iz okolnih šuma na dan se izvuče oko 20 kamiona drvne mase. Nažalost, u Voćinu se prerade samo tri. Sve ostalo ide van. S drvetom van odlazi i novac i radna mjesta.

Franjo Gabelić više ne može kupovati trupce od Hrvatskih šuma zato šte je njegova pilana premala.

"Ja sam imao robe i radilo je 14 djelatnika. A danas imam 2 jer ne mogu kupiti robu, a imam tržište", požalio se vlasnik pilane.

Apsurd do apsurda. Voćin je demografski najmlađa hrvatska općina. Prosječna starost 32 godine. No, mlado stanovništvo ne zarađuje, jer nema gdje.

'"Naš naglasak je na majkama, na ženama. Iduće dvije godine intervencija i općine i države bi trebala biti usmjerena kako otvoriti radna mjesta upravo za ženski dio populacije", smatra HDZ-ov načelnik Općine Predrag Filić.

Zaposlena majka znači i ostanak cijele obitelji. Svjesni su u Voćinu da ih samo radna mjesta mogu spasiti od demografskog propadanja...

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene