Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina hrvatskih intelektualacau Zagrebu je u organizaciji građanske inicijative ‘Akcija za slobodno društvo-Hrvatska’ održala javnu tribinu pod nazivom ‘Sloboda za šestero političkih zatvorenika’ u svrhu pružanja potpore mladim građanskim aktivistima u Beogradu optuženima za međunarodni terorizam.


Uvodni izlagači na tribini, Predrag Matvejević, Žarko Puhovski, Zoran Pusić, Ankica Čakardić, Boris Gunjević i Slovenac Darij Zadnikar istaknuli su da je slučaj šestero mladih ljudi, koji se nalaze u pritvoru od rujna 2009. pod optužbom za ‘djelo međunarodnog terorizma’, sporan u više aspekata. Matvejević je rekao da se radi se o aktivistima i sindikalcima Sanji Dojkić (19), Tadeju Kurepi (24), Nikoli Mitroviću (29), Ivanu Saviću (25), Ratiboru Trivuncu (28) i Ivanu Vuloviću (24). Uhićeni su pod sumnjom da su 25. kolovoza 2009. bacili dva ‘molotovljeva koktela’ na zgradu grčkog veleposlanstva. Počinjena materijalnu šteta na zgradi veleposlanstva je neznatna i iznosi 18 eura. To su učinili kako bi skrenuli pozornost na slučaj grčkoga aktivista Teodorisa IIiopulosa, koji je u to vrijeme štrajkao glađu u zatvoru.

Vezani članci Slika nije dostupna Šeks: RH mora paziti da se ne stvore uvjeti za totalitarni režim Slika nije dostupna S Kube otišlo prvih šest političkih zatvorenika

Njihova krivnja nije dokazana, neopravdano im je višekratno produžen pritvor, a kvalifikacija počinjenog dijela kao ‘djela međunarodnog terorizma’ je neopravdana i pretjerana, smatraju hrvatski i slovenski intelektualci. Također ističu da se radi o politički motiviranom procesu. Prema srbijanskom zakonu, za takvo je djelo predviđena kazna od tri do petnaest godina zatvora. Suđenje počinje 17. veljače. Matvejević je izrazio zabrinutost zbog toga što se definicija terorizma proširuje na razne oblike prosvjeda. Šestero mladih ljudi je u pritvoru ‘pod krivom optužbom iz očito političkih razloga’, rekao je Puhovski koji smatra da je ‘država jednu bezopasnu, neodgovornu, glupu igru proglasila terorizmom’ te da je to učinila jer su njezine vlasti pod dva sukladna pritiska, unutarnjim i vanjskim.

S druge strane, rečeno je na tribini, tijekom nemira koji su izbili u Beogradu povodom proglašenja neovisnosti Kosova ne samo da su bila napadnuta veleposlanstva Hrvatske, Njemačke i Kanade nego je također provaljeno u zgradu veleposlanstva SAD-a, koje je potom zapaljeno, a jedan od napadača je tom prilikom izgubio život. Optužnica je podignuta samo protiv jedne osobe, djelo je kvalificirano kao ‘opće opasna radnja’, a optuženik se brani sa slobode. Zoran Pusić je rekao da je problem različitog tretiranja nasilnih akcija zapravo konstanta. Što se tiče šestorke, on smatra da je kvalifikacija djela koje su počinili pretjerana, ali osuđuje njihovu metodu jer ‘nasilje rađa nasilje’. Akcija za slobodno društvo također je pokrenula potpisivanje otvorenog pisma hrvatsko-slovenskih intelektualaca i peticije kojima se javnosti skreće pozornost da se radi o politički motiviranom procesu. Otvoreno pismo, u kojem se traži odbacivanje optužnice protiv šestero mladih građanskih aktivista i sindikalaca iz Beograda i njihovo oslobađanje, bit će uručeno srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću i drugim najvišim dužnosnicima. (Hina)