Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Hrvatska je i dalje nespremna za suočavanje s prošlošću', kazao je profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Žarko Puhovski na Tribini o pravosudnim posljedicama nakon presude hrvatskim generalima, a koju je organizirala Documenta - Centar za suočavanje prošlošću.


'Za nas je bitno suočavanje s prošlošću, a ne je li bivši predsjednik Mesić dao dokumente Hagu. Bitno je jedino jesu li ti dokumenti autentični i jesu li ubijani civili ili ne', kazao je Puhovski te dodao kako nacija nakon presude nije pokazala zrelost. Kritizirao je i većinu hrvatskih medija jer, kako je rekao, nisu izvještavali o žrtvama i zločinima s hrvatske strane, kojih je, kaže, bilo. 'Čitavo hrvatsko društvo je 90-ih sudjelovalo u tome tko će bučnije ispratiti Srbe iz Hrvatske', kazao je Puhovski koji smatra da se teze o 'odruženom zločinačkom pothvatu' neće oboriti 'diplomatskom ofenzivom' u koju je krenula država.

Vezani članci Derek Chauvin proglašen krivim za ubojstvo Georgea Floyda Policajac koji je ubio Georgea Floyda proglašen krivim po svim točkama optužnice, javnost slavi: ''Ovo je blagoslov'' Vrhovni sud 11 godina zatvora za ubojstvo: Majci troje djece Vrhovni sud potvrdio kaznu jer je ugušila novorođenu bebu

Odvjetnik generala Mladena Markača, Goran Mikuličić, kazao je kako obrane već rade na žalbenom postupku. 'Podijelit ćemo dio poslova i pokušati pojačati tim s nekim imenima koja u današnjem svijetu pravne znanosti sjaje kao zvijezde pravne struke', rekao je odvjetnik.

Na medijsko izvještavanje i praćenje presude obrušio se i glavni urednik tjednika 'Novosti' Ivica Đikić. Kazao je kako je izvještavanje bilo neprofesionalno. Smatra kako su na svemu jeftino poentirali pojedinci, a to je, kazao je, najjadniji dio priče.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić drži kako se stavovima u kojima se Mesića osuđuje i smatra izdajicom jer je dao transkripte, Hrvatska izjednačava s mafijaškom organizacijom, gdje je 'izdajica onaj koji je pred sudom svjedočio istinu'.