Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Hrvatske republikanske zajednice

Hrvatski diplomat promiče NDH i granicu na Drini?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj čak i diplomat ministarstva vanjskih poslova smije zagovarati politiku po kojoj bi se hrvatska smjela širiti do Drine.

Tako barem izgleda na prvi pogled ako se zna da je u MVPEI-u, u Odjelu za Srednju i Južnu Ameriku zaposlen Mario Marcos Ostojić, predsjednik Hrvatske republikanske zajednice (HRZ), poznatije široj javnosti iz 90-ih godina po zagovaranju velike Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Rast napetosti Reakcija MVEP-a nakon što je Srbija protjerala hrvatskog diplomata: "Ovo je korak prema pogoršanju međusobnih odnosa" Bill Richardson Indiana Jones američke politike Umro Bill Richardson: "Svijet je izgubio branitelja onih koji su nepravedno bili zatočeni u inozemstvu"

U tekstovima na web stranici Hrvatske Republikanske zajednice može se pročitati i ovakva poruka: Danas branimo državu od svih onih koji je nisu htjeli… Iako nije onakva kakvu smo željeli, s granicom na Drini, potrebno ju je sačuvati i učvrstiti u ovim granicama, ali bez odustajanja od svojih ideala, svjesni da nije ovo kraj povijesti.

Na istoj se stranačkoj web stranici, u sasvim pozitivnom kontekstu, prenose riječi prof. Ivana Oršanića što ih je izgovorio na ustaškoj smotri u Osijeku 1942. godine.

NDH smatra ostvarenjem težnji hrvatskog naroda

Novinar Slobodne Dalmacije je Marcosa Ostojića upitao kakav je stav HRZ o NDH? 'Kada se ocjenjuje povijesna uloga NDH, koju HRZ smatra ostvarenjem težnji hrvatskog naroda, treba imati u vidu kako Hrvatska u tom trenutku nije imala mogućnost izbora ili uz fašističke sile, koje su prihvatile NDH kao slučajnu tvorevinu Drugog svjetskog rata ili uz zapadne demokracije, koje su unatoč svim uzvišenim demokratskim načelima puna dva desetljeća ostajale nijeme na kršenje osnovnih ljudskih prava i davale svu moguću potporu velikosrpskom državnom terorizmu. Ona se silom prilika a ne vlastitom odlukom našla u taboru Sila Osovine i obzirom na te okolnosti niti je mogla biti idealna niti je mogla izbjeći diktatu stranih vlasti kojima je bila podvrgnuta', rekao je Ostojić.

U MVPEI-u ne vide u tome ništa spornog. 'Ovaj djelatnik hrvatske službe vanjskih poslova s diplomatskim zvanjem drugog tajnika, kao i svaki drugi državni službenik mora mati jednak i pravedan tretman bez obzira na političko uvjerenje, rasnu pripadnost, etničko podrijetlo, spol, dob, itd. U konkretnom slučaju, ističemo kako je Hrvatska republikanska zajednica, sukladno zakonu o političkim strankama, upisana u Registar političkih stranaka Hrvatske, a za sam nadzor nad provođenjem navedenog zakona nadležno je Ministarstvo uprave',stoji, između ostaloga, u odgovoru MVPEI-a na upit Slobodne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene