Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredno stanje

Ima li kraja kiši? Hrvatske vode objavile veliku prognozu za idućih tjedan dana

Zračne snimke poplavljenog grada zbog izlijevanja rijeke Zrmanje
Zračne snimke poplavljenog grada zbog izlijevanja rijeke Zrmanje Foto: Luka Gerlanc/Cropix
Hrvatske vode objavile su izvještaj o stanju vodostaja, kao i prognozu za dane pred nama, kada se očekuju nove velike količine oborina i dizanja vodostaja.

U protekla 24 sata pale su znatne količine oborina na području gotovo cijele Hrvatske, u prosjeku između 10 i 40 mm. Najviše kiše palo je na području Zadarskog zaleđa: Gračac 256 mm, Knin 56 mm, Šibenik 37 mm, odnosno na slivovima rijeke Zrmanje (Obrovac) i Otuče (Gračac).

S obzirom na izuzetno velike i intenzivne oborine te kako je tlo od prethodnih kiša već bilo zasićeno vodom, došlo je do naglog porasta i izlijevanja rijeke Otuče u Gračacu te rijeke Zrmanje u Obrovcu.

Pročitajte i ovo Obrovac - 9 NOVA OBILNA KIŠA Hrvatska na udaru poplava, grade se zečji nasipi i pune vreće s pijeskom: Civilna zaštita objavila savjete

Gračac – Otuča

Na području Gračaca u 24 sata palo je čak 256,4 mm, što je novi apsolutni rekord u dnevnoj količini pale oborine za tu postaju.

Ove dosad nezabilježene količine oborina uzrokovale su izlijevanje rijeke Otuče iz korita uzvodno od Gračaca te u samom Gračacu u duljini cca 3 km. Na vodomjernoj postaji Gračac 2 zabilježen je novi rekordni vodostaj rijeke Otuče od +236 cm.

Pročitajte i ovo Zračne snimke poplavljenog grada zbog izlijevanja rijeke Zrmanje Obilne oborine Upaljen crveni i narančasti alarm, DHMZ izdao važno upozorenje

Izlijevanje rijeke Otuče uzrokovalo je plavljenje brojnih objekata i infrastrukture (zatvorena je i D27 Gračac - Obrovac). S obzirom na način izlijevanje iz korita rijeke Otuče, nije bilo uvjeta ni mogućnosti za provedbu mjera obrane od poplava, osim koordinacije svih službi za potrebe pomoći stanovništvu.

Vodostaj rijeke Otuče je u opadanju te je u 12:00 iznosio +142 cm, odnosno opao je za cca jedan metar u odnosu na najvišu razinu izmjerenu u nedjelju.

Pročitajte i ovo Zračne snimke poplavljenog grada zbog izlijevanja rijeke Zrmanje Stanje je ozbiljno FOTOGRAFIJE IZ ZRAKA Pogledajte strašne prizore poplavljenog Obrovca

Obrovac – Zrmanja

14.5. zbog ekstremnih oborina dogodio se veći vodostaj Zrmanje od ikada zabilježenog od +268 cm. Na lijevoj obali rijeke Zrmanje došlo je do prelijevanja vode preko zida (nizvodno od mosta), a ujedno je i voda iz Zrmanje kroz kanalizacijski sustav počela ulaziti u niže dijelove Obrovca i ugrožavati objekte. Procjena je kako je ugroženo pedesetak kuća.

15.5. vodostaj Zrmanje na području grada Obrovca stagnira i iznosi +301 cm, a najviši vodostaj je iznosio +302 cm, što je 40 cm više u odnosu na dosad najviše zabilježeni vodostaj.

Pročitajte i ovo Josip Brozičević Rekordno visok vodostaj Zrmanja bez milosti: "Građani spašavaju što se spasiti da. Ovo više nije samo voda, to su i fekalije i nafta"

Sava, Kupa, Una

Nove prognoze ukazale su na mogućnost pojave velikih vodnih valova rijeka Save, Kupe i Une u idućim danima. Očekuju se vrlo visoki vodostaji rijeke Kupe na karlovačkom, petrinjskom i sisačkom području te osobito rijeke Une na kostajničkom području.

Maksimalni vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu i Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuju se tijekom srijede, 17. 5., na razini sličnoj kao u prosincu 2022. godine. Iz pravca Slovenije također se očekuje i formiranje velikog vodnog vala rijeke Save na razini 1800-2000 m3/s tijekom srijede, 17. 5. 2023.

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Uni vezano za vodomjer Hrvatska Kostajnica.

Pročitajte i ovo Poplavljena škola u Obrovcu - 5 Rastu Zrmanja, Una i Sava FOTO/VIDEO Dramatično na poplavljenom području, upomoć stižu i vojnici: Cestu zatrpao odron kamenja, u školi voda visoka pola metra

Prognoza oborina u idućih sedam dana

U idućih sedam dana i dalje se očekuju nestabilne vremenske prilike. Najviše kiše očekuje se tijekom utorka, 16. 5., pri čemu obilnije oborine mogu pasti u gorskim predjelima.

Od četvrtka, 18. 5., ipak slijedi smirivanje vremenskih prilika. Mjestimice će kiše biti i dalje, ali u puno manjim količinama.

Detalje pogledajte OVDJE. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene