Predstavnici "Hrvatskih voda" i osječkog "Vodovoda" u ponedjeljak su potpisali ugovor o sufinanciranju obnove vodovodne i kanalizacijske mreže na gradskom području vrijedan šest milijuna kuna.

Galerija +0 Hrvatske vode i osječki Vodovod sufinanciraju obnovu vodopskrbne i kanalizacijske mreže (Foto: Pixell)

Od tog iznosa 4,8 milijuna kuna osiguravaju "Hrvatske vode", a njegovom provedbom omogućit će se izmještanje starih vodopskrbnih i odvodnih instalacija na području Trpimirove i Drinske ulice u Osijeku i postavljanje novih, što je jedan od preduvjeta za izgradnju cestovnog kružnog toka na toj lokaciji.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo što će potrošačima donijeti reforma vodovodnih tvrtki Slika nije dostupna Hrvatske vode preuzimaju kontrolu nad svim vodovodima

Generalni direktor "Hrvatskih voda" Zoran Đuroković rekao je kako se ulaganjem od 4,8 milijuna kuna pomaže obnova kanalizacijske i vodopsrkbne mreže u Osijeku, čime se doprinosi smanjivanju gubitaka u toj mreži te prate značajne infrastrukturne projekte rekonstrukcije cesta.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako će se tim ugovorom obnoviti vodopskrbna mreža na tome području starija od 60 godina te da bi bez premještanja starih vodovodnih cijevi bio upitan početak izgradnje kružnog toka.

Prije potpisivanja ugovora predstavljena su ulaganja "Hrvatskih voda" u Osječko-baranjskoj županiji, a kako je istaknuto, do 2022. godine, u projekte navodnjavanja, obnove i razvoja vodoopskrbe te zaštite od štetnog djelovanja voda, planira se uložiti 2,3 milijarde kuna, a samo ove godine više od 200 milijuna kuna.

Jedan je od projekata izgradnja 18 sustava navodnjavanja, ukupno vrijednih 110 milijuna kuna, a Đuroković je rekao kako su u "Hrvatskim vodama", u suradnji s lokalnim vlastima, odlučili "dati novi zamah razvoju navodnjavanja".

"Moramo zajednički promovirati proizvodnju i plasman zdrave hrane. Hrvatske vode trebaju osigurati resurse, imamo Dravu i Dunav, i nema nikakve zapreke da ne osiguramo dovoljne količine vode za razvoj navodnjavanja", poručio je Đuroković.

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako će projekti sustava navodnjavanja omogućiti razvoj intenzivne poljoprivredne proizvodnje u Slavoniji, ocijenivši kako će, zbog agresivnih klimatskih promjena, sustavi navodnjavanja biti ključni za preživljavanje poljoprivrede u cijelosti. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju