Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska znanstvena zajednica prvi se puta putem Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) povezala s poslovnom javnošću kako bi zajedničkim snagama aplicirali za sudjelovanje na svjetskom energetskom projektu vrijednom čak 13 milijardi eura, doznaje se u HUP-u.


Putem članstva u Europskoj zajednici za atomsku energiju (Euratom) Hrvatska, ističu u HUP-u, sudjeluje u realizaciji najzahtjevnijeg energetskog eksperimenta današnjice - gradnji prvog termonuklearnog fuzijskog reaktora ITER u Cadaracheu u Francuskoj.

Vezani članci Nina Badrić (Foto: Instagram) Glamurozna Nina u izdanju koje dokazuje da se s ovom 47-godišnjom divom nitko ne može mjeriti Marjan Šarec (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Slovenski premijer o ulasku Hrvatske u Schengen: "Čini mi se neozbiljnim da su to stavili na dnevni red pred istekom mandata Komisije"

Gradnja ITER-a je zajednički projekt EU, SAD, Rusije, Kine, Indije, Japana i Koreje koje sufinanciraju projekt vrijedan 13 milijardi eura. U suradnji HUP-a i znanstvene zajednice okupljene u Hrvatskoj fuzijskoj istraživačkoj jedinici (CRU-Croatian fusion Research Unit), održan je prvi sastanak CRU članica i dvadesetak zainteresiranih hrvatskih tvrtki s ciljem upoznavanja s dosadašnjim projektnim natječajima i metodama prijave za europsku agenciju Fusion 4 Energy (F4E) koja objavljuje i provodi natječaje za fuzijsku energiju u EU.

Pismo školarke Einsteinu: 'Mole li se znanstvenici?' Evo njegov odgovor!

Za svjetski energetski projekt vrijedan 13 milijardi eura, EU će uložiti oko 6,5 milijardi eura na poslove vezane uz gradnju samog uređaja i izradu specijalizirane opreme, odnosno potrebnih studija. Taj iznos EU želi dodijeliti kroz izravne poslovne sporazume tvrtkama iz EU čije sudjelovanje u gradnji ITER-a koordinira europska agencija Fuzija za energiju (F4E).

Dvadesetak hrvatskih tvrtki među kojima su Končar, Elka, Alfa tim, Fleksivod, BBR Adria, MIV, DIV, MKP na sastanku u HUP-u dobili su informacije o projektu ITER-a te zahtjevima koje moraju ispuniti kako bi sudjelovale, a koje su im prezentirali Maja Pokrovac (HUP), povjerenica F4E za hrvatsku fuzijsku industriju (ILO), Stjepko Fazinić (IRB), povjerenik F4E za hrvatsku znanstvenu zajednicu (EFLO) i voditelj projekta Particle detectors na Institutu Ruđer Bošković, Tonči Tadić (IRB), član Upravnog odbora F4E i koordinator CRU, Tome Antičić, ravnatelj IRB, ustanove koja je suosnivač i domaćin CRU te Milan Kordić (MKP d.o.o), priopćio je HUP. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook