Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanost i religija

Pismo školarke Einsteinu: 'Mole li se znanstvenici?' Evo njegov odgovor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednu učenicu šestog razreda iz SAD-a zanimao je odogovor na jedno pitanje toliko da je poslala pismo velikanu Albertu Einsteinu. I nakon par dana dobila odgovor...

Veliki fizičar Albert Einstein odgovorio je na pitanje Phyllis nakon pet dana, što ju je sigurno iznenadilo.

Pročitajte i ovo Ivan Markešić Kritičar negativnoh pojava Umro sociolog akademik Ivan Markešić Molitva krunice na Trgu bana Josipa Jelačića Prva subota u mjesecu Molitelji i u ožujku izišli na ulice: U Zagrebu ih dočekali prosvjednici s bubnjevima, neki legli pred policiju

U nastavku prenosimo pismo Phyllis i Einsteinov odgovor, kojih su objavljeni u knjizi "Dragi profesore Einstein: Pisma Alberta Einsteina djeci i od djece", prenosi Huffington Post.

AUDIO Poslušajte kako je zvučao Einstein

Pismo Phyllis

19. siječnja 1936.
Dragi dr. Einstein,
Imali smo pitanje: Mole li se znanstvenici - na nastavi u školi. Počelo je pitanjem možemo li vjerovati istovremeno u znanost i religiju. Pišemo pisma znanstvenicima i drugim važnim osobama kako bi dobili odgovore na naše pitanje.
Bit ćemo počašćeni ako odgovorite na naše pitanje: Moel li se znanstvenici i za što se mole?
Mi smo učenici šestog razreda, kod profesorice Ellis.
S poštovanjem,
Phyllis

Einsteinov odgovor

24. siječnja 1936.
Draga Phyllis,
Pokušat ću odgovoriti na tvoje pitanje najjednostavnije što mogu. Evo mog odgovora.
Znanstvenici vjeruju da svaka pojava, uključujući i ljudske odnose, nastaje zbog zakona prirode. Zbog toga znanstvenik ne može vjerovati da se na tijek događaja može utjecati molitvom, odnosno, nadnaravno manifestiranom željom.
Ipak, moramo zaključiti da je naše pravo znanje o tim silama nesavršeno pa tako na kraju vjera u postojanje u konačan, ultimativni duh, leži u svojevrsnoj vjeri. Takvo vjerovanje je široko rasprostranjeno, čak i uz trenutna dostignuća u znanosti.
Isto tako, svi koji se ozbiljno bave znanosti postaju uvjereni da je nekakav duh zapravo manifestacija zakona svemira, odnosno onaj koji je daleko superioran čovjeku. Na taj način proučavanje znanosti vodi prema religioznom vjerovanju posebne vrste, koje je zasigurno poprilično različito od religioznosti laika.
Srdačan pozdrav,
Vaš A. Einstein

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene