Hrvatska stranka prava (HSP) izvijestila je u ponedjeljak da je podnijela Ministarstvu uprave zahtjev da se iz registra političkih stranaka izbrišu sve stranke koje su registrirane nakon HSP-a, a u svom imenu imaju naziv „stranka prava“ ili „pravaški/pravaško.“

Galerija


"Hrvatska stranka prava najstarija je politička stranka, osnovana 1861. godine i prva stranka koja nosi u svome imenu uz pridjev hrvatska i naziv stranka prava koja je registrirana u demokratskoj Republici Hrvatskoj, i to 27. veljače 1990. godine i registrirana pod rednim brojem 19 u Registru političkih stranaka. Slijedom navedenog, Hrvatska stranka prava – HSP je stranka koja je baštinik i sljednik stranke koju su 1861. godine osnovali otac domovine dr. Ante Starčević i Eugen Kvaternik – Rakovički, navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik HSP-a Karlo Starčević.

Vezani članci Most predao izborne liste Most predao izborne liste: "Vaš glas je kod nas siguran, znate da vas nećemo prevariti" NHR i HSP predstavili zajedničku listu za izbore za Europski parlament (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 2 Lista ''nepotrošenih ljudi'': NHR i HSP predstavili zajedničke kandidate za izbore za Europski parlament

HSP citira zakon o političkim strankama koji u čl. 11. st.1 kaže da će se "odbiti zahtjev za upis u registar političkih stranaka ako se naziv jasno ne razlikuje od naziva već registriranih političkih stranaka".

Registrirano šest stranaka

"Nameće se pitanje kako je moguće da u Registru političkih stranka Republike Hrvatske imamo registrirano šest stranka koji u svome nazivu ima riječ 'stranka prava' ili 'pravaški/pravaško', a nema pet ili šest stranka koje u svom nazivu imaju Hrvatska demokratska zajednica ili Socijaldemokratska partija sa svim prefiksima ili sufiksima, te su uz to što su nezakonito registrirane, kopirale su i grb i znakovlje Hrvatske stranke prava – HSP?" naveo je HSP.

Ocjenjuje da je kod registracije tih stranaka došlo do očitog kršenja zakona i da se kod registracije stranka koje u svom imenu imaju "stranka prava" ili "pravaški/pravaško", postupalo protuzakonito te ističe da je podnio Ministarstvu uprave zahtjev za donošenje rješenja o brisanju političkih stranaka, koje su registrirane nakon Hrvatske stranke prava – HSP, a u svom imenu imaju naziv "stranka prava" ili "pravaški/pravaško".

"Posljednji takav vjerodostojan slučaj bio je kada je Ministarstvo uprave 4. listopada 2016. godine donijelo rješenje kojim se odbija zahtjev Ivana Vilibora Sinčića podnesen u ime političke stranke pod nazivom Živi zid - Ivan Vilibor Sinčić, uz obrazloženje da u konkretnom slučaju naziv novoosnovane političke stranke sadrži dio naziva već registrirane političke stranke, te se također pozivaju na članak 11. Zakona o političkim strankama", priopćio je HSP i poručio kako im je cilj konačno uvođenje reda na pravaškoj političkoj sceni, a sve pod krilaticom "HSP dom svih pravaša". (Hina)