Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRIJEDIT ĆE DVA TJEDNA

Vlada održala telefonsku sjednicu: Ministar otkrio nove cijene goriva

Cijena litre benzina iduća dva tjedna iznosit će 13,02 kune, odnosno bit će smanjena s trenutnih 13,50 kuna, dok će cijena litre dizela s 13,08 kuna narasti na 13,43 kune, objavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u izjavi za medije nakon telefonske sjednice Vlade.

Nove cijene vrijedit će sljedeća dva tjedna, a izjednačit će se cijene na autocestama i običnim cestama.

U sljedeća dva tjedna Vlada će produljiti ograničenje cijene plavog dizela na 9,45 kuna za litru, kao što je to bilo i u protekla dva tjedna.

''Ukinuli smo administrativno ograničenje maloprodajnih cijena i ograničenje veleprodajne cijene. U protekla dva tjedna došlo je do smanjenja cijena na mediteranskom tržištu'', istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

''Izjednačit će se cijene na autocestama i izvan autoceste i kad pogledamo trendove - možete vidjeti smanjenja posljednja dva tjedna. Ono što je važno istaknuti jest da ćemo u sljedeća dva tjedna ograničiti cijenu plavog dizela na 9,45 kuna, kao što je to bilo u protekla dva tjedna'', rekao je Filipović.

''Jutros oko 10 sati cijena dizela je išla prema dolje, ali vidjet ćemo kakvo će biti kretanje cijena za dva tjedna'', dodao je.

''Trgovačka marža ostaje 65 lipa za litru benzina i dizela, kao i smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel'', kazao je ministar i dodao kako se nada da će sada biti zadovoljni i mali distributeri goriva.

"Da nije bilo ovih poteza Vlade, cijena dizela bi bila 15,70 kuna, a cijena litre benzina 14,92 kune", kazao je Filipović i zaključio: ''Vodimo računa o standardu hrvatskih građana i našem gospodarstvu i to je ono što ćemo nastaviti raditi u budućnosti.''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UOČI NOVE ODLUKE Mali distributeri goriva zavapili prema Vladi: ''Ugroženo nam je poslovanje i 1000 radnih mjesta"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ozbiljna jesen i zima Grbin opleo po vladajućima i upozorio na nadolazeća teška vremena: "Vlada se koncentrira jedino na cijenu goriva"

Kad je, pak, riječ o podzemnom skladištu plina Okoli, u petak je zapunjenost bila 41 posto, kazao je Filipović i dodao: ''Dinamika je takva da do 1. listopada zapunjenost bude 90 posto, kao što je to predvidio i krizni tim. Očekujemo svi da to bude realizirano kao što se i predviđa.''

''Građani ne trebaju strahovati. Imamo dostatne količine kako bismo osigurali sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj'', poručio je ministar.

Hrvatska će, kao i druge zemlje Europske unije, napraviti plan koji se odnosi na preporuke i uštede, najavio je.

''Čekamo službeni dokument Europske komisije, koji bi trebao izaći za dan-dva, i uskladit ćemo se s tim preporukama. Sljedeći utorak idem na izvanredno vijeće ministara energetike, gdje će se raspravljati o tim preporukama, a prema tome ćemo sigurno i mi izaći s preporukama prema našim građanima i poduzetnicima'', najavio je Filipović.

Prema podacima koje je iznio ukupna godišnja potrošnja plina u Hrvatskoj doseže 2,9 milijardi prostornih metara, a kapacitet krčkog LNG-a je također 2,9 milijardi prostornih metara te skladišta Okoli 430 milijuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAPETOST NE POPUŠTA Oštre reakcije iz Srbije: Potpredsjednica Vlade otkazala posjet Hrvatskoj

 

Što se tiče odgođenog susreta sa srpskom ministricom energetike, Filipović je kazao da je mnogima jasno da u ovim izmijenjenim političkim situacijama Hrvatska ide prema tome da postane energetsko čvorište Europe, s povećanjem kapaciteta LNG-a i izgradnjom dodatnih plinovoda, dok je istovremeno Srbija zabrinuta za svoju energetsku budućnost.

Tema je trebala biti energetika, kazao je i poručio: ''Ministrica je jučer otkazala najavljeni posjet, vjerujem da to nema previše veze s njom nego da je to uputa njezinog šefa gospodina Vučića".



 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene