Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve lošija situacija na razini EU

Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare

Novinari na press konferenciji
Novinari na press konferenciji Foto: Goran Mehkek/Cropix
Na razini EU sve više opada sloboda medija, a na zabrinjavajućoj listi našla se i Hrvatska.

Godišnji izvještaj o slobodi medija koji provodi Unija za građanske slobode za Europu (Liberties) pokazao je da je sloboda medija u opadanju diljem EU.

The Guardian piše kako su sve češće i sve raširenije prijetnje novinarima te napadi na neovisnost javnih emitera.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje očevid Dvije osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći kod Duge Rese: Promet je u prekidu

"Smanjenje slobode medija ide ruku pod ruku s padom vladavine prava. Postoji bliska korelacija između to dvoje. Ovo je školski primjer autoritarnih režima", rekla je Eva Simon, viša službenica za zagovaranje u Libertiesu. 

Najčešći slučajevi opadanja slobode medija vidljivi su kod prijetnji, zastrašivanja, nadzora i nasilja nad novinarima, kao i ograničenju slobode izražavanja i pristupa informacijama. 

Pročitajte i ovo Predškola - 2 Javna rasprava Pobuna protiv prijedloga devetogodišnje škole: "Ovo naprosto nije izvedivo"

Liberties savjetuje Europsku komisiju da pomno prati provedbu novog europskog Zakona o slobodi medija u državama članicama za koji Simon vjeruje da je stvorio pravni temelj za poboljšanje slobode medija. 

"Mnogo će toga ovisiti o nacionalnim vladama i vlastima, ali zakon omogućava da se slučajevi iznesu pred Europski sud koji će moći presuditi o tome kako funkcionira neovisnost medija u pojedinim državama", rekla je Simon.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

Nova EU direktiva usmjerena je i na regulaciju uvredljivih strateških tužbi koje se najčešće koriste kako bi psihološki ili financijski zastrašili protivnike poznatije kao SLAPP. 

Ta vrsta zastraživanja najviše je 2023. godine korištena u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Nizozemskoj i Švedskoj.

Pročitajte i ovo Jakuševac - 2 Oglasio se i grad Petek objavio dokumente: Prije odrona na Jakuševcu Grad nezakonito izvodio radove

Najviše novinara koji su fizički napadnuti prošle godine bilo je u Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Italiji dok su u Mađarskoj i Slovačkoj bila rašireniji slučajevi zlostavljanja i prijetnji od strane političara. 

Našli smo se na vrhu još jedne neugodne liste - koncentracije medijskog vlasništva zajedno s Francuskom, Mađarskom, Poljskom, Nizozemskom i Slovačkom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene