Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn izrazio je u nadu da će hrvatska Vlada provesti preostale teške reforme, među kojima i privatizaciju i reforme u brodogradnji, što bi omogućilo zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom.


'Pristupni pregovori s Hrvatskom napreduju dobro i u pravilnom ritmu. Ostaju neke teške reforme - privatizacija i reforme brodogradnje između ostaloga - ali duboko se nadam da će Vlada provesti u djelo svoju političku volju, što bi nam omogućilo da tehnički zaključimo pregovore do kraja sljedeće godine', rekao je Rehn u Parizu u govoru studentima jedne jedne od najuglednijih francuskih visokoškolskih ustanova - Ecole Normale Superieure. Rehnov govor objavila je Europska komisija u Bruxellesu.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Opatiji Župan pisao premijeru Plenkoviću: ''Neopravdano smo kažnjeni zbog pojedinih ostalih primorskih županija" Premijer Andrej Plenković Ozbiljno upozorenje premijera Plenkovića vezano za cijepljenje: "Nije dobro..."

Hrvatska je do sada otvorila 21 od 33 pregovaračka poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena. Na dvije pristupne konferencije do kraja ove godine, 30. listopada i 19. prosinca, Hrvatska bi mogla otvoriti najveći dio od preostalih 12 poglavlja i dobar dio njih zatvoriti. Tako bi sljedeća godina bila godina zatvaranja preostalih poglavlja.

Rehn je istaknuo da 2009. vidi kao 'vrlo obećavajuću godinu' za napredak zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja prema Europskoj uniji.