Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenska populistička udruga 'Zavod 25. lipnja 1991' godine u potpunosti odbacuje zadnji Rehnov prijedlog o rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom, izjavila je za emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije u utorak Duša Krnel Umek iz spomenute udruge.


'S prijemom Hrvatske u EU ne treba se žuriti, to je zemlja koja okupira slovenski teritorij i more. To bi naša diplomacija trebala protumačiti Europskoj uniji, a tek nakon toga bili bi mogući pregovori', izjavila je Krnel Umek, dodajući da je za tu udrugu Rehnov prijedlog potpuno neprihvatljiv. 'Slovenci su gubili teritorij nakon Prvog i Drugog svjetskog rata. U Istri nismo dobili ništa, a Hrvatska sve, premda je etnička granica bila na rijeci Mirni', izjavila je predstavnica populističke udruge.

Vezani članci Potres na granici Hrvatske i Slovenije Potres na granici Hrvatske i Slovenije: "Pošteno je zatreslo" Slika nije dostupna Erjavec: Očekujemo da arbitraža donese kontakt s otvorenim morem

>> Rehn predlaže ad-hoc arbitražu s pet arbitara?

Stručnjak za međunarodno pravo i bivši ministar prometa Marko Pavliha izjavio je za 'Odmeve' da je rješavanje graničnog prijepora po Rehnovu prijedlogu o arbitražnom sudu bolje nego rješavanje pred Međunarodnim sudom pravde, ali da mu se ne sviđa što se predlaže pet arbitara, nego da bi bolje rješenje bilo da su samo tri arbitra.

'Tako bi se do rješenja došlo brže i jeftinije', rekao je Pavliha. Prema njegovim riječima, za Sloveniju ne bi smjelo biti prihvatljivo rješenje da Slovenija odblokira hrvatske pristupne pregovore odmah nakon što parlamenti dviju država prihvate arbitražni sporazum nego bi Slovenija trebala inzistirati na tome da hrvatski Sabor povuče 'izjave, dokumente i zemljovide' kojima je hrvatska "prejudicirala" granicu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju