Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je još jednom pokazala veliko srce. Prijatelji Saše Fistrića, kojem je nedavno potvrđena dijagnoza akutne limfo-blastične leukemije, organizirali su akciju prikupljanja uzoraka krvi.


U suradnji sa Zakladom Ana Rukavina, ovim su humanim činom povećali šanse pronalaženja odgovarajućeg donora koštane srži.

Vezani članci Doniranje krvi - 3 Apel iz riječkog KBC-a: "Zalihe traju samo pet dana. Imamo pojačanu potrebu za krvnim grupama A i 0'' Održana humanitarna akcija Omiljeni cvijet Ane Rukavine (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Najdraži cvjetovi Ane Rukavine zamirisali su diljem Hrvatske: Osmu godinu prikupljala su se sredstva za Zakladu

Samo jedna epruveta krvi mogla bi spasiti život Saši Fistriću. Na akciju već danima putem društvenih mreža pozivaju Sašini bliski prijatelji.

"Smatramo da sve osobe koje su se našle u situaciji da im je potrebna transplantacija koštane srži na ovakve načine mogu dobivati neku novu nadu i povećavamo mogućnost da im se pronađu prikladni donori, kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu", ističe Koraljka Begović, organizatorica akcije.

Odaziv je velik, a svi su stigli s istim ciljem - pomoći u potrazi za podudarnim darivateljem koštane srži. "Ovo je minimalni efort koji čovjek može dati, a ako može pomoći, ne vidim razloga kako to odbiti", rekla nam je darivateljica Aleksandra Mišić.

"Već 12 puta sam dao krv. Pretpostavljam da pomažem nekome tko je u nevolji", kaže Marko Vitez, također darivatelj.

Saša je trenutačno u bolnici Merkur gdje počinje drugu seriju kemoterapije, a uskoro će morati transplantirati koštanu srž. "Nažalost, Sašina bolest nas je još nekako podsjetila da zapravo trebamo stalno biti svjesni da ovako jedna mala stvar može nekome produljiti i zapravo spasiti život", kaže Begović.

Pogodnim darivateljima koštane srži, iz Zaklade Ana Rukavina, poručuju da transplantacija nije bolan postupak, te da ne odustaju od nje ako su odgovarajući donor.

"Dok vi ležite iz jedne ruke vam se uzima krv, u aparatu iznad vas se filtriraju matične stanice, a u drugu vam se vraća krv. Postupak je jednostavan. Velika je nagrada na kraju što to možete napravit za nekoga", pojašnjava Marija Stapar iz Zaklade Ana Rukavina.

Uzorak krvi mogu dati svi zdravi građani od 18 do 40 godina, svakim radnim danom, u KBC-u Zagreb i Petrovoj bolnici.