Amerika je jasna. Izrael ne može u američke avione ugrađivati izraelsku opremu. Dok to ne promijeni, ništa od aviona Hrvatskoj. A mi već pripremili novac.

Galerija Gdje je zapelo s izraelskim avionima? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Gdje je zapelo s izraelskim avionima? (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u petak je, vezano uz problem oko prodaje modificiranih izraelskih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, izjavio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

Vezani članci Ministar Damir Krstičević (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Hrvatska traži očitovanje Izraela o avionima, ministar Krstičević komentirao i mogućnost ostavke Ivana Pezo Moskaljov ispred Ministarstva obrane o prodaji borbenih aviona (Foto: Dnevnik.hr) Nakon odluke Kongresa o prodaji aviona F-16 iz Vlade kažu: "Ili će biti ono što je dogovoreno natječajem, ili se cijeli postupak poništava"

"Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova biti će odobrena", kazao je Kohorst na blagdanskom domjenku i oproštajnoj svečanosti izraelske veleposlanice Zine Kalay Kleitman.

Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen "da sada imamo ovaj zastoj".

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Lockheed Martin moraju obaviti posao pošto su "oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo".

"Iako nisam uključen u pregovore, mislim da Izraelci jednostavno nemaju izbora jer se radi o intelektualnom vlasništvu Lockheed Martina i oni moraju dati zeleno svjetlo za transfer", rekao je američki veleposlanik novinarima.

Na pitanje da li smatra da je Izrael, prešutivši da je naknadno ugradio svoje sofisticirane elektronske sustave, nepošteno pobijedio na javnom natječaju za borbene zrakoplove vrijedne 500 milijuna američkih dolara, odgovorio je da "ne zna koja je bila njihova pregovaračka strategija".

"Uvjeren sam, međutim, da su svoju ponudu dali u dobroj vjeri", rekao je Kohorst i istaknuo da su Hrvatska, SAD i Izrael "veliki saveznici" i da bi trebali pronaći rješenje za ovaj problem.

Plenković optimističan

Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio da Hrvatska, što se tiče isporuke izraelskih aviona F16, nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji, budući da je sve što je napravljeno s hrvatske strane bilo korektno te je izrazio uvjerenje da neće biti ugrožen proces nabave zrakoplova.

Teret dobivanja suglasnosti za isporuku aviona je na izraelskoj strani, rekao je Plenković u Tuheljskim Toplicama.

Rješenje do kraja godine?

Izraelska veleposlanica je izrazila nadu u pozitivan ishod slučaja jer je "u interesu i američke i izraelske strane da se tehnički problem riješi".

"Svi smo zainteresirani da nađemo rješenje i uvjerena sam da će tako biti", kazala je Kleitman i pozvala na "strpljenje".

"Nadam se da će se sve riješiti do kraja godine", dodala je izraelska veleposlanica kojoj za mjesec dana ističe četverogodišnji mandat.

Hrvatska se vlada u ožujku odlučila na kupnju 12 izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak starih tridesetak godina. Prethodno je, u ljeto 2017., poslala zahtjev za nabavu zrakoplova u pet država - SAD-u, Švedskoj, Grčkoj, Južnoj Koreji i Izraelu. U listopadu prošle godine otvorene su ponude i izraelska je bila izabrana kao najpovoljnija.

Da bi prodala zrakoplove Hrvatskoj kao trećoj zemlji, Izraelu treba odobrenje SAD-a. Prema izraelskim medijima, prodaju zbog nadogradnje američkih zrakoplova F-16 ne dopušta ministar obrane James Mattis.

Veleposlanica Kalay Kleitman je u svom oproštajnom govoru na svečanosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) kazala da "ne žali niti jednog dana provedenog u Hrvatskoj", gdje će se vraćati i privatno, nakon što za mjesec dana napusti veleposlaničko mjesto. Kazala je da su dvije zemlje učinile puno na razvoju svojih odnosa te da joj je drago da što više Hrvata putuje u Izrael i ocijenila da je kod mnogih "osvještena činjenica da se Izrael od svog osnutka prije 70 godina svih tih 70 godina bori za svoj opstanak".

Video vezom se nazočnima obratio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je kazao da "Hrvatska i Izrael grade mostove suradnje i prijateljstva". Na svečanosti je nazočio i posebni izaslanik premijera Netanyahua koji je svima čestitao kršćanski blagdan Božić i židovski blagdan Hanuku - "blagdan svjetlosti" koji su ove godine pali na isti datum.

Hrvatsko nebo i dalje će čuvati MIG-ovi

Informaciju su prvi prenijeli izraelski mediji. Ministar obrane Damir Krstičević kaže kako službenih navoda o tome - nema.

Izraelski F-16 Barak zrakoplovi, stari su 30-ak godina. Hrvatska bi za 12 zrakoplova trebala izdvojiti oko pola milijarde dolara, to jest tri milijarde i 700 milijuna kuna.

Uz same zrakoplove u cijenu su uključeni i troškovi obuke pilota i mehaničara te simulator. Hoće li ova situacija i za koliko odgoditi nabavu borbenih aviona, za Dnevnik Nove TV doznao je reporter Ivan Forjan.

Želja ministra obrane Damira Krstičevića bila je da dva borbena aviona u Hrvatsku stignu do ljeta 2020. godine međutim nikada nije ugovoren službeni rok isporuke budući da ugovor između Hrvatske i Izraela još uvijek službeno nije potpisan.

MORH je od samog početka ove priče znao da posao između Hrvatske i Izraela moraju 'blagosloviti' Amerikanci, no unatoč tome krenulo se u nabavku tih borbenih aviona. Država je donijela odluku da će se ti borbeni avioni od države Izrael iako je znala da postoji taj jedan određeni rizik.

Čak su u proračunu za 2020. i 2021. godinu izdvojena sredstva za nabavku borbenih aviona u ukupnom iznosu nešto većem od milijardu kuna. Što će sada biti s tim novcem - ne zna se. Hoće li on biti utrošen za avione ili nešto drugo, to je sada jedno veliko pitanje.

Mi smo uspjeli doznati da se i Predsjednica uključila u ovu cijelu priču, pokušala je kroz niz sastanaka lobirati na nekoliko strana, kod nekoliko aktera koji su uključeni u kupovinu borbenih aviona.

Recimo i da hrvatsko nebo neće ostati bez svojih čuvara, njega će i dalje čuvati MIG-ovi. Neovisno o tome hoće li se novac potrošiti za F-16 ili neke druge borbene avione, MIG-ovi ostaju još najmanje pet ili šest godina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Jeste li ih vidjeli? Policija traži mladiće koji su premlatili maloljetnika na Glavnom kolodvoru u Zagrebu Policija traži ove osobe (Foto: PUZ) Policija traži više osoba (Foto: PUZ) - 7 Policija traži više osoba (Foto: PUZ) - 6 +4 Policija traži više osoba (Foto: PUZ) - 5

3 razloga zašto je ovo jedan od najboljih poslodavaca u Hrvatskoj A1 Hrvatska - 1 A1 Hrvatska - 2 A1 Hrvatska - 3 +6 A1 Hrvatska - 4

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju