Trumpova administracija zaustavila je sporazum o prodaji 12 rabljenih borbenih zrakoplova F-16. Posao vrijedan gotovo 500 milijuna dolara Hrvatska je dogovorila s Izraelom, koji je obnovio i unaprijedio avione.

Galerija


Američka vlada mora državi kojoj je prodala svoje avione, u ovom slučaju Izraelu, dati zeleno svjetlo da ih proda trećoj zemlji, u ovom slučaju Hrvatskoj. Amerikanci su, kako se doznaje, ljutiti jer je Izrael želio zaraditi na račun SAD-a. Vlada SAD-a mora dati odobrenje svim korisnicima naoružanja i vojne opreme čiji su originalni proizvođači američke kompanije da ih transferiraju nekoj trećoj zemlji.

Vezani članci Donald Trump Sve Trumpove besmislice: Pije lijek za malariju, zaštitna maska mu ne treba, Amerikancima savjetuje da piju sredstva za čišćenje... Kelsey Pavelka Učiteljica pronašla siguran način grljenja učenika, roditelji joj sad svaki dan dostavljaju djecu na prag

Izraelski mediji pišu da SAD ne dopušta preprodaju aviona i da inzistira na tome da se u avione ugradi njihov softver. Ako taj posao propadne, bit će to prva prepreka u vojnoj suradnji naše zemlje i Amerikanaca iako smo mi u ovoj priči samo treća strana, odnosno kolateralna žrtva.

Vijeće za obranu na sjednici u ožujku jednoglasno je odlučilo da će hrvatsko nebo čuvati izraelski borbeni avioni F-16. Među četiri ponuđača tada je izabran Izrael, čiji su zrakoplovi Barak stari 30-ak godina trebali zamijeniti naše stare MiG-ove.

Ministrov san da baš ti F-16 budu u hrvatskim rukama

Ministar Damir Krstičević (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Ministar Damir Krstičević (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Na pitanje hoćemo li do 2020. stići primiti prvi avion, a ostale do 2022. ministar obrane Damir Krstičević tada je poručio da je to ''naš san''.

''To je bitno jer Hrvatska će tada predsjedati Europskom unijom i slaviti 25 godina od Oluje. Mi želimo ostvariti taj san i zato se godinu dana bavimo tom problematikom'', rekao je tada Krstičević, a sad mu je san doveden u pitanje.

U kolovozu su u Zagreb sletjela tri izraelska zrakoplova F-16, a puni oduševljenja tada su ih razgledali premijer Andrej Plenković i ministar Krstičević, koji nije skrivao zadovoljstvo što će oni biti u hrvatskim rukama.
Ni tada, a ni sve vrijeme prije toga nisu dovodili u pitanje podršku saveznika Amerikanaca u ovom poslu. Dapače!

"Mi smo se odlučili za F-16 Barak, za izraelske zrakoplove, američku tehnologiju, i uz potporu i privolu SAD-a, napravili odličan potez za sigurnost hrvatske države...'', rekao je tada premijer.

Tek prošloga mjeseca iz Bruxellesa ministar je prvi put javno rekao da se čeka odobrenje američke vlade izraelskoj vladi.

Na naš upit prije desetak dana o tome kada će bit potpisan ugovor, iz MORH-a su odgovorili da je ugovor finaliziran, a da nije potpisan jer se čeka odobrenje američke Vlade. ''Ugovor će se potpisati onda kada se dobije odobrenje, ne možemo precizirati točno vrijeme'', poručili su.

Krstičević: ''Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest''

 

Ministar obrane Damir Krstičević izjavio u petak kako Hrvatska nije dobila nikakvu službenu obavijest da SAD blokira isporuku izraelskih vojnih zrakoplova F - 16 Hrvatskoj.

"Što se tiče aviona, sinoć je objavljena vijest. Mi u Hrvatskoj nismo dobili nikakvu službenu obavijest. Kad budemo dobili službenu obavijest, hrvatsku javnost ćemo s tim upoznati", rekao je Krstičević.

Ministar obrane podsjetio je da je američka Vlada dala državi Izrael dopuštenje da može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj.

"Taj dokument mi imamo. Izrael se u nuđenju obavezao da će Hrvatskoj isporučiti NATO kompatibilan zrakoplov, da će produženje radnog vijeka zrakoplova biti u skladu s izvornim proizvođačem, a isporuka je također odgovornost države Izrael. I na osnovi tih dokumenata i natječaja mi smo kroz proces donijeli odluku o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova, a proces je bio zakonit i transparentan", rekao je Krstičević.

 

Veleposlanstvo SAD-a tvrdi da traže rješenje

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je da s Hrvatskom i Izrealom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16, nakon što su se u izraelskim medijima pojavile informacije da Amerika blokira taj posao.

Iz američkog veleposlanstva danas poručuju da "surađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano za detalje predloženog ugovora o kupovini zrakoplova F-16".

"Tijekom pregovora bili smo dosljedni i jasni vezano za tehničke uvjete pod kojima bismo pristali na sklapanje ugovora", naglašava američka strana.

"U ovim trenucima aktivno surađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bismo dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja, navodi se u priopćenju.

Sjećate se njega? Nesretni dječak koji je osvojio srca svih ostao bez Messijeva dresa

Maja Šuput si napravila garderobu poput butika i kupila veš-mašinu koju ne želi dotaknuti