Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret Šimonovića i srpske kolegice

Hrvatska i Srbija dogovorili međusobno izručivanje kriminalaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović danas je u radni posjet primio srbijansku ministricu pravde Snežanu Malović, a oboje su nakon sastanka izvijestili da su usuglasili radnu verziju budućeg ugovora o uzajamnom izručivanju osoba osuđenih za kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala.

Ministar Šimonović izjavio je kako je uvjeren da će sporazum biti potpisan čim Hrvatska promijeni Ustav, odnosno otkloni ustavne zapreke za izručenje svojih državljana. 'To će biti velik korak u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, koji prelazi granice, o čemu i svjedoče neka suđenja koja su u tijeku', poručio je. Upitan hoće li spomenuti ugovor dopuštati i izručenje osoba zbog ratnih zločina, odgovorio je kako je još rano o tome govoriti, ali i istaknuo kako se u tom smjeru vode razgovori.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahtjev uručen prije deset dana Srbija zatražila od Austrije izručenje Divjaka Slika nije dostupna Rastu tenzije Šimonović o Libiji: UN neće ponavljati greške kao u Hrvatskoj

I ministrica Malović izrazila je zadovoljstvo usuglašavanjem teksta budućeg ugovora, također uvjerena da će uskoro biti i potpisan. 'Trudit ćemo se da sce pravomoćno osuđene osobe koje su u drugoj državi odsluže kaznu i ne izbjegavaju pravdu', naglasila je.

Oboje ministara potvrdili su zajedničku namjeru unaprjeđenja međusobne suradnje, posebno u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije kao jednog, te približavanja Europskoj uniji kao drugog prioriteta vlada i Hrvatske i Srbije. Šimonović je rekao kako je u proteklom razdoblju, i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini, vidljiv napredak obiju država u borbi protiv kriminala i korupcije te u reformi pravosuđa, te istaknuo da Hrvatska 'jasno i nedvosmisleno podupire Srbiju' u približavanju EU.

Srbija će pomoći Hrvatskoj svojim iskustvima u zaplijeni imovine

Snežana Malović kazala je kako je duboko uvjerena da će u narednom razdoblju suradnja dvaju ministarstava biti još intenzivnija i dinamičnija, budući da su obje vlade, istaknula je, posvećene borbi protiv korupcije te euro-integracijama. Naglasila je da Srbija iznimno cijeni volju Hrvatske da joj pomogne u procesu približavanja EU kako bi se taj postupak što kvalitetnije i brže odvijao.

Srbija će, pak, dodala je, Hrvatskoj pomoći svojim iskustvima u zaplijeni imovine stečene kaznenim djelima, kroz djelovanje Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom koja je osnovana temeljem Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz kaznenog djela. Šimonović je, u odgovoru novinarima, najavio da bi sličan zakon Hrvatska mogla donijeti do ljeta.

Ministri su pozdravili dobru suradnju državnih tužiteljstava, kojom se, suglasni su, kroz pružanje pomoći u prikupljanju potrebnih dokaza i podataka i omogućavanjem uvida u dokaze koji su utvrđeni u sudskom postupku omogućuje da ratni zločinci budu privedeni pravdi i kažnjeni. Šimonović je rekao kako oba ministarstva razmjenjuju podatke o osobama protiv kojih se vode postupci zbog ratnih zočina.

Šimonović o Nobilu: Sasvim je jasno da se u borbi protiv korupcije diže prašina

Novinari su Šimonovića pitali i kako komentira stav predsjednika Ive Josipovića da odluka Hrvatske odvjetničke komore o mogućoj suspenziji odvjetnika Ante Nobila, u kontekstu u kojem je donesena može izgledati kao politički motivirana odluka.

Ministar je odgovorio kako je riječ o odnosima između Komore i odvjetnika u koje se, kao ministar pravosuđa, ne kani miješati. 'Sasvim je jasno da kada se ide u borbu protiv korupcije da se diže prašina, i to je dio sazrijevanja pravne države. Ključno je da Državno odvjetništvo profesionalno i po stručnim kriterijima obavlja svoj posao, da mu nitko ne govori koga goniti i ne goniti ili pozivati za svjedoka. Svatko radi što misli da treba raditi, a postoje tijela i procedure za taj posao', poručio je.

Ministrica Malović je nakon sastanka potpisala Memorandum o razumijevanju u suradnji u borbi protiv korupcije, kojim se i Srbija priključila Regionalnoj antikorupcijskoj inicijativi (RAI), a predstavnik te organizacije Stanislav Aleksandrov tom je prilikom čestitao Srbiji na priključivanju 'regionalnoj antikorupcijskoj obitelji'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene