Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu tenzije

Šimonović o Libiji: UN neće ponavljati greške kao u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mišljenje o tome kakav se rasplet očekuje oko libijske krize dao je i pomoćnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda profesor Ivan Šimonović.

Šimonović je uvjeren u jedno, da će ovaj vikend biti radni za glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, za članove Arapske lige kao i za sve koji sudjeluju u provedbi rezolucije. 'Nakon što je rezolucija donešena treba obaviti veliki posao u njezinu primjenjivanju i kako zajmčiti civilima da će biti zaštićeni i da neće biti moguće vršiti daljnje borbene letove u Libiji', drži Šimonović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na prigodnoj svečanosti Šimonović prisegnuo na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a Slika nije dostupna Preuzimanje dužnosti Šimonović od ponedjeljka pomoćnik Ban Ki-moona

>> Jasna poruka Gadafiju: 'Primirjem nas nećeš zavarati'

Komentirajući suzdržanost Kine, Rusije i Njemačke oko proglašenja zone zabrana letenja u Libiji Šimonović napominje kako svaka od tih zemalja ima svoje razloge te da su Kina i Rusije tradicionalno protiv politike intervencionizma. 'Njemačka je u svojim izjavama upozoravala na moguće implementacije, odnosno na velike odgovornosti koja rezolucija donosi', napominje.

Gadafi napada Mediteran?

Pukovnik Gadafi prijetio je kako će gađati putničke avione na Mediteranu, potom je objavio prekid vatre zbog čega se postavlja pitanje što ako neke od svojih prijetnji ostvari te prijeti li nam ratni sukobi još većih razmjera. Profesor Šimonović ističe kako ovo nije prvi put da Gadafi u kratko vrijeme daje proturječne izjave. 'Mislim da nije vjerojatno da će se u situaciji kada će se raditi o ozbiljnoj koncentraciji oružanih snaga odlučiti za eskalaciju neprijateljstava uz oružanu prijetnju koja će sada biti prisutna i realna. Otvorene su i određene istrage, u tijeku je istraga koju je otvorilo Vijeće za ljudska prava u kojoj sudjeluju trojica uglednih međunarodnih pravnika koji će utvrđivati odgovornost stradanja u Libiji. Vijeće sigurnosti je ranije odlučilo da će Međunarodni kazneni sud ući zbog teških kršenja ljudskih prava.Mislim da je to dodatni pritisak na libijsko gospodarstvo.

Što se tiče korisnosti rezolucije, prisjećajući se sličnih situacija kod nas ili u Ruandi Šimonović smatra kako je riječ o tragičnim primjerima na kojima je UN nešto i naučio te da nije moguće da zakažu na isti način. 'Ova rezolucija će biti shvaćena vrlo ozbiljno i bit će vrlo ozbiljno primijenjena. Bio je krajnji trenutak da se učinkovito reagira na stanje u Libiji', zaključio je Šimonović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene