Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Limuni s otrovnom korom na policama hrvatskih trgovina opet su pokrenuli pitanje što jedu Hrvati.


Više od dvadeset tisuća uzoraka hrane pregleda se na godinu u hrvatskim laboratorijima. Više od pet posto nikada ne završi u trgovinama. 'Kontrolira se sadržaj teških metala, znači olovo, kadmij, živa, arsen, zatim količina pesticida, zatim aditivi', objasnila nam je mr. sci. Sanja Klarić iz odjela za kontrolu namirnica.

Vezani članci Užasna hrana Cure se požalile: ''Tražila sam dečka da napravi ručak, a dobila sam... ovo'' Začini, ilustracija Sve na jednom mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

Stručnjaci tvrde kako je hrana koja nam dolazi na stol zdravstveno ispravna i da prolazi stroge sanitarne kontrole. Kupci još uvijek više vjeruju domaćim proizvođačima koji su primorani uskladiti se sa zakonima Europske unije i u tome uspijevaju, tvrde iz resornog ministarstva. Kupci su sve oprezniji, paze na kvalitetu i podrijetlo proizvoda. Stručnjaci tvrde da je hrana koju kupujemo sigurna i jednaka onoj u Europi. Priče o uvozu zamrznutog mesa iz prekooceanskih zemalja i prodaji na policama trgovina, resorni ministar negira. 'Najveći dio tog mesa završava u mesnim prerađevinama, pošto meso koje se uvozi smrznuto, jer smrznuto meso nije primjereno za stavljanje u promet', kaže ministar Petar Čobanković.

'Danas je i u maloprodaji moguće dobiti informacije, ako je riječ o mesu, znači gdje je to meso proizvedeno i od koje vrste stoke', tvrdi Stjepan Mikolčić, iz Ministarstva poljoprivrede. Kada Hrvatska uđe u Europsku uniju kupac će moći znati doslovno gdje je raslo i voće ili povrće, čime je tretirano, odakle je meso i kojim je putem došlo do trgovine, a do tada valja se još strpjeti i čitati sitna slova na deklaracijama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju