Više od dvadeset tisuća uzoraka hrane pregleda se na godinu u hrvatskim laboratorijima. Više od pet posto nikada ne završi u trgovinama. 'Kontrolira se sadržaj teških metala, znači olovo, kadmij, živa, arsen, zatim količina pesticida, zatim aditivi', objasnila nam je mr. sci. Sanja Klarić iz odjela za kontrolu namirnica.
Pročitajte i ovo
SPECIJALNI EFEKTI
Ubrzana snimka zadnjeg Putinova obraćanja otkriva bizarnost s njegovim rukama
Podsjetnik
Sigurnost hrane ne prestaje na policama u trgovinama: Ključna pravila za snalaženje u kuhinji
Stručnjaci tvrde kako je hrana koja nam dolazi na stol zdravstveno ispravna i da prolazi stroge sanitarne kontrole. Kupci još uvijek više vjeruju domaćim proizvođačima koji su primorani uskladiti se sa zakonima Europske unije i u tome uspijevaju, tvrde iz resornog ministarstva. Kupci su sve oprezniji, paze na kvalitetu i podrijetlo proizvoda. Stručnjaci tvrde da je hrana koju kupujemo sigurna i jednaka onoj u Europi. Priče o uvozu zamrznutog mesa iz prekooceanskih zemalja i prodaji na policama trgovina, resorni ministar negira. 'Najveći dio tog mesa završava u mesnim prerađevinama, pošto meso koje se uvozi smrznuto, jer smrznuto meso nije primjereno za stavljanje u promet', kaže ministar Petar Čobanković.
'Danas je i u maloprodaji moguće dobiti informacije, ako je riječ o mesu, znači gdje je to meso proizvedeno i od koje vrste stoke', tvrdi Stjepan Mikolčić, iz Ministarstva poljoprivrede. Kada Hrvatska uđe u Europsku uniju kupac će moći znati doslovno gdje je raslo i voće ili povrće, čime je tretirano, odakle je meso i kojim je putem došlo do trgovine, a do tada valja se još strpjeti i čitati sitna slova na deklaracijama.