Hrvatska gospodarska krema okupila se u Vodicama na Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu.

Galerija


Poduzetnici su složni oko toga da se investicijska klima u Hrvatskoj popravlja, ali i dalje nas, kažu, usporavaju one stare rak rane domaće ekonomije, prije svega spora birokracija, brojni parafiskalni nameti, koji ih opterećuju iz godine u godinu, i stalne promjene poreza.

Vezani članci Gospodarstvo, mladi, turizam, poticaji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Provjerili smo što sve Pakrac nudi mladim obiteljima: Zadržavaju stanovnike, a bilježe sjajne turističke rezultate Obilježavanje Dana poduzetnika (Foto: Dnevnik.hr) Zamjeraju spor rast gospodarstva: Obilježavanje Dana poduzetnika proteklo u znaku kritika upućenih Vladi

Ministar gospodarstva Damir Horvat odgovara kako je njegovo ministarstvo poduzelo već određene mjere kako bi ih rasteretilo, prvenstveno u ovoj godini. Kaže da su rasterećeni 314 različitih nameta, barijera.

Također, Horvat dodaje, ova godina Hrvatskoj bi trebala biti vrlo plodonosna kada se govori o investicijama. Planirano ih je više od tisuću ukupne vrijednosti 38 milijardi kuna.

Paper free država

Da bi se to sve provelo u praksi, potrebno je Hrvatsku čim prije uvesti u digitalno društvo. Ministar Horvat kaže da ćemo u 21. stoljeću postati država bez papira. ''Kao i ova NASA, koja je paper free, ja želim da i hrvatska administracija polako postane paper free, da se sve to preseli u digitalne prpcedure, da ih bude šta je manje moguće i da metodološki onemogućimo stvaranje svake nove procedure koja bi ovakav koncept rusila'', kazao je ministar.

Inače, popodnevni sati u Vodicama rezervirani su za jednu od najbrže rastućih industrija u svijetu koja godišnje uprihodi više od glazbene i filmske industrije zajedno. Riječ je o industriji računalnih igara. Gameri su se u Vodicama u petak predstavili i hrvatskim gospodarstvenicima. Inače, kako kažu, godišnje uprihode 400 milijuna kuna, a od države dobiju mrvice ili gotovo ništa.

Među predavačima je u Vodicama bio i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić koji je gospodarstvenicima održao kratko predavanje o uspjehu u Rusiji.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr