Hrvatska gospodarska krema okupila se u Vodicama na Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu.

Galerija


Poduzetnici su složni oko toga da se investicijska klima u Hrvatskoj popravlja, ali i dalje nas, kažu, usporavaju one stare rak rane domaće ekonomije, prije svega spora birokracija, brojni parafiskalni nameti, koji ih opterećuju iz godine u godinu, i stalne promjene poreza.

Vezani članci Obilježavanje Dana poduzetnika (Foto: Dnevnik.hr) Zamjeraju spor rast gospodarstva: Obilježavanje Dana poduzetnika proteklo u znaku kritika upućenih Vladi Slika nije dostupna JE LI OVO PRILIKA? "Pozivamo kompanije iz Hrvatske da budu naši partneri"

Ministar gospodarstva Damir Horvat odgovara kako je njegovo ministarstvo poduzelo već određene mjere kako bi ih rasteretilo, prvenstveno u ovoj godini. Kaže da su rasterećeni 314 različitih nameta, barijera.

Također, Horvat dodaje, ova godina Hrvatskoj bi trebala biti vrlo plodonosna kada se govori o investicijama. Planirano ih je više od tisuću ukupne vrijednosti 38 milijardi kuna.

Paper free država

Da bi se to sve provelo u praksi, potrebno je Hrvatsku čim prije uvesti u digitalno društvo. Ministar Horvat kaže da ćemo u 21. stoljeću postati država bez papira. ''Kao i ova NASA, koja je paper free, ja želim da i hrvatska administracija polako postane paper free, da se sve to preseli u digitalne prpcedure, da ih bude šta je manje moguće i da metodološki onemogućimo stvaranje svake nove procedure koja bi ovakav koncept rusila'', kazao je ministar.

Inače, popodnevni sati u Vodicama rezervirani su za jednu od najbrže rastućih industrija u svijetu koja godišnje uprihodi više od glazbene i filmske industrije zajedno. Riječ je o industriji računalnih igara. Gameri su se u Vodicama u petak predstavili i hrvatskim gospodarstvenicima. Inače, kako kažu, godišnje uprihode 400 milijuna kuna, a od države dobiju mrvice ili gotovo ništa.

Među predavačima je u Vodicama bio i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić koji je gospodarstvenicima održao kratko predavanje o uspjehu u Rusiji.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr