Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zamrzavanje cijena

Hrvatska obrtnička komora upozorava na posljedice Vladinih mjera na male trgovce: "Ideja koja je neprovediva u praksi"

Aktualno Galerija Trgovina - 1 Trgovina - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Trgovina - 2 Trgovina - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Trgovina - 3 Trgovina - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Trgovina - 4 Trgovina - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Andrej Plenković Galerija 1/5 >>
Zamrznute cijene uništit će obiteljske trgovine, poručuju iz Hrvatske obrtničke komore. Tvrde da već sad mali trgovci neke proizvode izbacuju iz ponude jer ih ne mogu prodati uz profit. Od Vlade traže da umjesto konačnih cijena ograniči trgovačke marže.

Od zamrznutih cijena nahladili su se - mali trgovci. Sve je više proizvoda koje ne mogu prodavati uz profit.

"Većinu proizvoda nabavljamo po istoj cijeni po kojoj moramo prodavati. Neki dobavljač je prepoznao tu zakonsku regulativu pa nam je omogućio koji postatak ispod, ali uglavnom je to nula", ispričala je vlasnica male trgovine Melita Husnik reporteru Dnevnika Nove TV Marku Biočini.

Takve proizvode ni nema smisla prodavati. "Određenu vrstu špageta smo maknuli iz prodaje, rajčicu koja je po nabavnoj cijeni ista ograničena cijena - jednostavno je nećemo držati", dodala je Husnik.

Da je voda malim trgovcima došla do grla smatraju i u Obrtničkoj komori. Od Vlade traže promjene.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Milanović je obijestan" Plenković branio suprugu: "Mene to ništa ne boli. Super mi izgleda na toj slici"

"Mi u ovom trenutku tražimo da se odredi visina marže jer su mali trgovci u nepovoljnom položaju", objasnio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

Ograničavanje marže umjesto cijene model je kakav se primjenjuje na gorivo. Zaštitio bi trgovce od gubitaka, ali nosi cijeli niz novih problema.

"To je, tako i tako, praktično ideja koja je neprovediva u praksi", rekao je stručnjak za maloprodaju Slobodan Školnik te dodao da bi se to vrlo teško moglo pratiti i računati.

Iz Vlade poručuju da će zahtjev obrtnika razmotriti, ali nemaju sumnje da je zamrzavanje cijena bilo dobar potez.

Pročitajte i ovo sugovornica Marija Svi se vratili VIDEO Hrvatski državljani koji su otišli iz Tel Aviva sletjeli u Ljubljanu: "U prvi tren bilo je sjećanje na Hrvatsku i ono što se kod nas dogodilo u Domovinskom ratu"

"Potez sa maksimalnim ograničenjem najviše cijene za trideset proizvoda je pridonio da ti proizvodi padnu, ali isto tako vidimo trend snižavanja cijena ukupne palete proizvoda u nizu trgovačkih lanaca", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Naglasak na "lanaca". Onih koji nisu u lancu je sve manje. "U proteklih pet godina 785 malih trgovina manje, bez zakona o zabrani rada nedjeljom, bez inflacije i bez svih ovih učinaka na obiteljsku malu trgovinu. Možemo pretpostaviti što će se dogoditi u narednom periodu", naglasio je Kratohvil.

Uz neradnu nedjelju i zamrznute cijene, male trgovce čeka - teška zima.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene