Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše za zdravlje

Zbog cijena hrane jedemo sve lošije, ali hrvatska eurozastupnica ima ideju: "Tada distributeri neće gledati da gule kožu s leđa potrošača"

Aktualno Galerija Cijene nas tjeraju na lošu prehranu - 5 Cijene nas tjeraju na lošu prehranu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Cijene nas tjeraju na lošu prehranu - 4 Cijene nas tjeraju na lošu prehranu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Cijene nas tjeraju na lošu prehranu - 3 Cijene nas tjeraju na lošu prehranu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Cijene nas tjeraju na lošu prehranu - 2 Cijene nas tjeraju na lošu prehranu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Cijene nas tjeraju na lošu prehranu - 1 Galerija 1/9 >>
Sve više novca odlazi na hranu. Zbog stalnog divljanja cijena hranimo se sve lošije. Jer nekima iz tjedna u tjedan stalno postaje teže priuštiti si kvalitetniji ručak.

Kupnja hrane odavno nije pjesma. Nego je kombiniranje, improviziranje - snalaženje.

"Kupujemo namirnice koje vidimo na akciji, kupujemo namirnice u barem tri različita dućana ili lanc", kaže Morana iz Zagreba za Dnevnik Nove TV.

Cijene tjeraju ljude da kupuju manje količinski i manje kvalitetno. Istaknula je to eurozastpnica Biljana Borzan. U cijeloj Europi kupuje se manje mesa i ribe. Najgore je, kaže, u istočnim zemljama gdje su cijene najviše, a plaće najniže.

"Na neki način se sad trebamo mi organizirati zajedničkim snagama izvršiti pritisak", rekle je Borzan

Od Europske komisije objašnjenje zašto do toga dolazi. Peticiju je uputio ekonomist Tomislav Ivančić koji je prije tri tjedna usporedio tjesteninu istog brenda od 500 grama u 4 zemlje.

U Mađarskoj je stajala 5 eura 20 centi. U Hrvatskoj 2 eura 9. Španjolskoj euro i 89, a u Italiji euro i 25 centi.

Pročitajte i ovo Božidar Longin Božidar Longin "Zašto ti meni naplaćuješ?": HDZ-ov župan po otocima se ponašao kao šerif pa mu USKOK otvorio istragu

"To je samo jedan primjer većih prehrambenih proizvoda u ovoj državi gdje jednostavno nije jasno zašto plaćamo toliko za to", kaže Ivančić.

Borzan odgovornost vidi u distributerima, a rješenje u žestokim porezima na neočekivanu dobit.

"Jer samim tim distributeri neće gledati da gule kožu s leđa potrošača koji imaju nesreću da žive u zemlji koja je malo i slabo tržište", kaže Borzan.

Ali to neće pomoći - tvrdi ekomonski analitičar Damir Novotny. Trebamo više proizvoditi i samim time, više i ponuditi.

"Mi zapravo nismo samo dostatni, uvoz je veliki i zbog toga su cijene u Hrvatskoj više, nego što su cijene recimo na konkurentnim tržištima", komentirao je.

U jednom od njih živi i Zoran Cindrić. Iako u Austriji poskupljuju osnovne namirnice, to je jako sporo.

"Na primjer mlijeko je prije bilo 0,90 centi, litra. Sad je 1,65. Kruh je isto tako neka razlika otprilike od 50 centi do jednog eura", izračunao je.

Ana-Maria Hoto je frizerka i u Irskoj živi 10 godina. Porast cijena ne osjeti.

"Tjedno trošim za tročlanu obitelj otprilike 150 eura u dućanu što je ovdje praktički jedan radni dan", otkrila je.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Ekskluzivno u Dnevniku Nove TV Filipović najavio dobre vijesti za vozače: "Doći će do osjetnog pojeftinjenja". Poznato i kada

Istovremeno kod nas - ovakve poruke.

"Pa nitko nema plaću od 10000 kuna u Hrvatskoj da si može dopustit da jede što hoće. Ovo što je Plenki napravio to je smijurija, kao i onaj Sabor kaje bio prije dva dana, tri", smatra Ivan iz Zagreba.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene