Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Prkose prirodnoj selekciji"

HGSS 70 godina spašava u vodi, na tlu i u zraku: "Spašen ljudski život za nas je najveća nagrada"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HGSS ove godine slavi 70. obljetnicu osnutka. Centralni događaj proslave trebala je biti svečana akademija HGSS-a pod pokroviteljstvom Vlade kao kruna volonterskog rada službe koja čuva i spašava ljudske živote 24 sata dnevno 365 dana u godini. Proglašenje pandemije izmijenilo je planove.

Kako u HGSS-u navode, oni i vrijeme pandemije provode radno. "Uz redovan angažman u spašavanju i intervencijama svih 25 stanica HGSS-a uključene su kao potpora stožerima Civilne zaštite i MUP RH", navode.

Pročitajte i ovo Spašavanje migranata iz Kupe HGSS i policija VIDEO Dramatična akcija: Zapeli na slapu u Kupi, spašavali ih po noći Pronađena nestala 48-godišnjakinja Uspješna potraga Pronađena nestala žena iz Međimurja: Prevezena je u bolnicu

S obzirom na to da je HGSS neprofitna organizacija, njezino djelovanje kao i djelovanje njenih članova je dobrovoljno i oni za obavljene akcije spašavanja ne dobivaju naknadu (plaću).

Popularne objave na društvenim mrežama

Duhovitim objavama na društvenim mrežama osvojili su brojne građane, a njihovi savjeti, upute i upozorenja podijeljeni su tisućama puta.

"Spašen ljudski život za nas je najveća nagrada jer život je neponovljiv, a samim time nema cijenu. Kada nas pitaju što radimo naš odgovor je vrlo jednostavan - proteklih 70 godina osiguravamo budućnost", napisali su na Twitteru, jednoj od društvenih mreža na kojima su aktivni i na kojima vole istaknuti kako 70 godina "prkose prirodnoj selekciji od 1950. godine".

Udruga s više od tisuću volontera

HGSS je nacionalna i dobrovoljna udruga s 1018 volontera koji svakodnevno pomažu u traganjima za nestalim osobama.

"Na godišnjoj razini odvija se oko 500 akcija u planinama, 180 potraga, 270 intervencija, preko 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera te velik broj intervencija na vodi. Osim što neprestano djelujemo na terenu, građanima dijelimo i vrijedne savjete kako bi učili na tuđim greškama, a ne na vlastitim", ističu iz HGSS-a i dodaju da su dobitnici brojnih međunarodnih nagrada za svoj rad.

Spašavaju daleko više domaćih nego stranih građana

Kako navode iz HGSS-a, suprotno uvriježenom mišljenju da spašavaju više stranaca, HGSS češće spašava domaće nego strane građane i to u omjeru 80:20.

"U kontinentalnom dijelu najviše se akcija odvija zimi zbog veće posjećenosti planinarskim izletištima i skijalištima, dok se u priobalnom području najveći broj akcija bilježi u proljetnim i ljetnim mjesecima. Dok je nekima ljeto sinonim za godišnji odmor i uživanje, HGSS u tom periodu ima pune ruke posla, prvenstveno zbog sve većeg broja turista na hrvatskoj obali", ističu u svojem priopćenju.

Poziv bilo kojem članu, poziv je svima

Poziv bilo kojem članu Gorske službe spašavanja ujedno je i poziv cijeloj službi čime se mobiliziraju svi potrebni potencijali.

Članovi i članice HGSS-a su alpinisti, speleolozi, visokogorski planinari i skijaši, koji su posebnom obukom osposobljeni za pružanje prve medicinske pomoći i osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući i spašavanja uz pomoć helikoptera te za potrage na nepristupačnim terenima uz pomoć potražnih pasa i dronova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene