Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove cijene

HEP najavio poskupljenje struje, pogledajte koga očekuju veći računi

Zgrada tvrtke Hrvatska elektroprivreda
Zgrada tvrtke Hrvatska elektroprivreda Foto: Goran Mehkek/Cropix
Hrvatska elektroprivreda najavila je nove cijene od 1. ožujka za dio kupaca iz kategorije poduzetništva. Ne isključuje se mogućnost porasta cijena za kućanstva i poduzentištva zbog neodrživosti poslovanja tvrtke u vrijeme visokih cijena električne energije.

Zbog visoke stope inflacije rastu i cijene brojnih usluga. Tako će i dio korisnika usluga Hrvatske elektroprivrede od 1. ožujka osjetiti porast cijene. 

HEP Opskrba je dijelu kupaca iz kategorije poduzetništva najavila povećanje cijene struje. "Riječ je o kupcima koji imaju aktivne ugovore s fiksnom cijenom, sklopljene u razdoblju prije izbijanja aktualne energetske krize i enormnog porasta veleprodajnih, tržišnih cijena električne energije", pišu iz Novog lista.

Napominju da je cijena koja je do sada bila aktualna znatno niža od ograničenja kojeg je postavila Vlada.

Raskid ugovora bez naknade

Međutim, odluka nije konačna jer korisnici koji se potencijalno mogu osjećati oštećenima imaju pravo raskinuti ugovor s HEP Opskrbom unutar osam dana od primitka obavijesti o promjeni cijene. U tom slučaju neće snositi sankcije zbog raskida ugovora.

Iz HEP-a ne vjeruju da će se to i dogoditi. "Malo je vjerojatno da će to učiniti s obzirom na to da će im cijene i dalje ostati ispod limitirane, odnosno zaštićene cijene koju je Vlada odredila u sklopu mjera borbe protiv inflacije", dodaju.

Pročitajte i ovo Europsko vijeće: Ilustracija - 3 PRAVILA EUROPSKE UNIJE Temperature i do -10 stupnjeva, a grijanje ograničeno: Kako se s niskim temperaturama nose birokrati?

Hrvatska elektroprivreda Uvjetima opskrbljivača HEP Opskrbe svoje cijene može korigirati jednom godišnje, a "korekcija je moguća u visini promjene (povećanja) godišnje stope indeksa potrošačkih cijena koju objavljuje Državni zavod za statistiku, odnosno stope inflacije", objašnjavaju.

Kako kažu iz HEP-a za, cijene koje će nastupiti ipak neće premašivati Vladinu uredbu koja štiti poduzetništva i kućanstva od porasta cijena električne energije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Inflacija ne staje Gotova je era jeftine hrane: "Ako se ovaj rat u Ukrajini nastavi, ne možete očekivati nisku cijenu hrane"

Veliki gubici

Paket mjera koji je donijela vlada kako bi regulirala cijene na tržištu vrijedi do 31. ožujka. Iako je cijena plina pala i može se izjednačavati s onima prije energetske krize, električna energija je i dalje pri vrhu.

Mjere ograničavanja cijena oštetile su HEP grupu za oko 900 milijuna eura, što nikako ne ide u korist poslovanju.

Tako nije isključivo da će i cijena za kućanstva porasti zbog velikih gubitaka koje HEP trpi. Tvrtka očekuje da će od početka travnja dozvoliti veće cijene za kućanstva i poduzetništva. Ako se to ne dogodi, predlažu i snižavanje PDV-a s 13 na pet posto. Iako bi to doprinijelo održivosti niskih cijena za korisnike, upitno je kako bi se takva Vladina odluka odrazila na državni proračun. 

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene