Na sastanku na vrhu u Vatikanu o spolnom zlostavljanju sudjelovat će od četvrtka do nedjelje 110 predsjednika biskupskih konferencija iz nacionalnih Katoličkih crkava, a svoje prijedloge papi Franji nosi i hrvatski predstavnik, monsinjor Želimir Puljić.

Galerija


Josip Bošnjaković, član stručnog Povjerenstva HBK za zaštitu djece objašnjava: "Želi se svim biskupima, cijelog svijeta poručiti što se može u Crkvi činiti, ne samo kako se to ne bi ponovilo, nego kako bismo uistinu bili crkva koja je spremna vidjeti žrtvu, koja je spremna odgajati djecu, a ne zlostavljati djecu", poručuje.

Vezani članci Papa Franjo (Foto: AFP) Pompeo doživio hladan tuš u Rimu: Zatražio audijenciju s Papom i dobio odbijenicu Papa Franjo (foto: AFP) Papa u borbi protiv pedofilije: Najavio promjene unutar čileanske crkve

Prijedloge Hrvatske biskupske konferencije u Vatikanu će predstaviti njezin predsjednik, Želimir Puljić koji je sklon oštrijim mjerama. "Vjerujem da se svaki vjernik, svaki svećenik, svaki biskup, osjećao posramljenim, iznenađenim, ožalošćenim kada tvoj brat tako nešto učini. Sagriješi. To je zločin protiv čovječnosti", ističe.

Papa Franjo će tražiti i odgovor na pitanje što su biskupi poduzeli protiv seksualnog zlostavljanja maloljetnika. U Hrvatskoj je u siječnju osnovano Povjerenstvo za zaštitu djece, a počela je i kontrola budućih svećenika.

"U pojedinim bogoslovijama uvodimo, kada primamo nove kandidate za svećenstvo, provode se tzv. psihološka testiranja", objašnjava Bošnjaković. Strože mjere primanja kandidata i odgoja budućih svećenika, očekuje i nadbiskup Puljić. Prekršitelje, smatra, treba automatski isključiti.

"Ali smo nemoćni kad nemaš ovih drugih elemenata, rekao bih, prisilnih, represivnih, da se te zlostavljače obustavi, da ih se ograniči, da nemaju šanse više ni sanjati ni činiti nešto tako bezakonito", poručuje Puljić.

No, problem su i svjetovni sudovi. Pedofilijom se bave i crkveni i svjetovni zakoni, no i s jedne i s druge strane počinitelji često prolaze bez ozbiljnijih sankcija. 2017. godine u Osijeku je nepravomoćno osuđen svjećenik koji je silovao dječaka, kaznu zatvora zamijenio je društvenokorisnim radom

Blage kazne do sad su se izricale i pedofilima civilima. Svjetovni je zakon postrožen, na redu su kanonski. Jozo Potkovac iz Osijeka kaže kako je dobro što se o tome počelo govoriti i u Vatikanu, dok Božana Vincetić smatra da bi zbog toga svećenicima odmah trebalo oduzimati lecencu.

Od povijesnog skupa u Vatikanu mnogo očekuju i žrtve i vjernici, no promjene se neće dogoditi preko noći.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Reporter Dnevnika Nove TV iz Palovca: "Na meti istražitelja sada su ukućani Jasminine sestre"

Marko Perković Thompson na Facebooku fanove pozdravio sa "Za dom spremni"