Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Papa nudi molitve

Ispovijest još jedne žrtve svećeničkog zlostavljanja: "Bila sam poslušna kao robot. Tog dana je nešto u meni umrlo"

Svećenik, ilustracija (Foto: AFP)
Svećenik, ilustracija (Foto: AFP) Foto: AFP
Denise Buchanan s Jamajke imala je 17 godina kada ju je silovao sjemeništarac koji je to nastavio činiti i kada je postao svećenikom. Katolička Crkva nije joj zbog toga ponudila ništa osim spomena u molitvama.

"Zatrudnjela sam i on je dogovorio tajni pobačaj", rekla je Denise Buchanan, na rubu suza i 40 godina nakon te mučne priče.

Pročitajte i ovo Provjereno: Đuro Hranić Zataškavanje zlostavljanja Moralni teolog o Hraniću: "Ako pastir nije postupao kako to Crkva propisuje, Sveta stolica ga može opozvati" Zlostavljanje svećenika On ne misli da je pogriješio Žena koju je godinama zlostavljao svećenik iz Sotina progovorila za Provjereno: "Nisam se znala nositi, krivnju sam preuzela na sebe, pokušala sam suicid!"

Danas ima 57 godina, sveučilišna je profesorica i vodeća članica nove međunarodne organizacije, "Prekinimo svećenička zlostavljanja" (ECA), koja ovaj tjedan u Rimu okuplja žrtve kako bi izvršila pritisak na papu Franju da zauzme strože stajalište prema tom problemu.

Papa u četvrtak otvara skup više od stotinu biskupa na kojem će se razgovarati o problemu svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

Ona se godinama uzalud borila da je Crkva službeno prizna kao žrtvu, čak je i pisala samome Papi, ali je svećenik koji ju je zlostavljao izbjegao kazneni progon.

Njezina borba dobro ilustrira izolaciju koju osjećaju mnoge žrtve čije postojanje Crkva i dalje ignorira, posebice u siromašnim zemljama u kojima je politički i socijalna utjecajna.

Denise je živjela u Kingstonu kada ju je njezina sestra, zajedno s cijelom obitelji, upoznala s budućim svećenikom, bratom Paulom, studentom teologije i članom Kongregacije muke Isusa Krista.

"Brat Paul vodio je duge razgovore s mojim ocem i moja majka bi ga pozivala da ostane na večeri", rekla je.

"Rekao je da ga jako privlačim. Bilo mi je neugodno. Rekao je da Crkva ima pravila s kojima se ne slaže i da radi što mora kako bi ispunio svoje crkvene dužnosti."

Tvrdi da ju je jednom silom počeo ljubiti, a ona ga je odgurnula i zatražila da je odvede kući. Bilo ju je toliko stid da je odlučila da neće reći roditeljima, strahujući od njihove reakcije.

Dugogodišnja depresija

Svećenik ju je u tjednima koji su uslijedili zvao više puta na nedjeljnu misu i u župni ured.

Jednog dana ju je pozvao u ured i odveo u svoju spavaću sobu gdje ju je silovao, kazala je. Nekoliko dana poslije ponovno ju je silovao nakon što ju je opio vinom. "Osjetila sam da je tog dana nešto u meni umrlo."

Nekoliko tjedana poslije otkrila je da je trudna nakon što se onesvijestila u trgovini pa joj je on dogovorio ilegalni pobačaj. "Mislila sam samo na to da sam sramota za svoju obitelj."

Kasnije se zaredio za svećenika, ali joj je i dalje dolazio u studentski dom najmanje jednom tjedno na seks.

"Rekao je da me voli i da sam ja njegova djevojka", rekla je, dodajući da ga je prihvatila jer se osjećala bezvrijedno i usamljeno. "Slušala sam poput robota. Tada mi nije bilo stalo ni do čega", rekla je.

S 21 godinu ponovno je zatrudnjela i imala još jedan ilegalni pobačaj, dodajući da nakon toga više nije mogla imati djece.

Četiri godine poslije preselila se u Kanadu na daljnji studij i potom u Los Angeles, gdje sada predaje na sveučilištu i radi kao neuropsihijatrica.

Grijesi Očeva

U Kanadi se i udala, no dvije godine poslije se razvela.

"Nisam raščistila bijes i strah od odnosa s ocem Paulom", kazala je. "Nosila sam krivnju i stid cijeli život i desetljećima sam se liječila od depresije", dodala je.

O tome je napisala i knjigu ne bi li prevladala duševnu bol. Godine 2013. izdala ju je pod naslovom "Grijesi Očeva" i "svaki mjesec, godinu i pol" slala primjerak Papi.

Godine 2016. konačno je primila pismo nadbiskupije Los Angelesa u kojoj je pisalo da se Papa redovito moli za "žrtve zlostavljanja" i da će se moliti za nju.

No za smjenu svećenika o kojem je bila riječ treba imati dokaze o zlostavljanju, kazali su joj.

"Bila sam bijesna kada sam dobila pismo jer se činilo da mi Papa nudi samo molitve, a ne pomoć da riješim problem", rekla je.

Godine 2017. vratila se s odvjetnikom na Jamajku na sastanak s lokalnim nadbiskupom i ocem Paulom.

"Svećenik je na sastanku priznao da je s njome imao spolne odnose (ali ne da ju je silovao) i da je zatrudnjela s njime, ali nije priznao da joj je dogovorio pobačaj", kazala je.

Boji se da je on zlostavljao i druge žrtve.

"Premještali su ga iz župe u župu jer je, kako sam čula, bio problematičan." Nakon sastanka s njime, svećenik je nestao iz župe i "čini se da nitko ne zna gdje se nalazi".

"Sada radim za ECA-u kako se ono što se dogodilo meni ne bi dogodilo nijednom drugom djetetu", zaključila je. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene