Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građani Hrvatske ne peru zube redovito! Na svjetski dan oralnog zdravlja, stomatolozi posebice pažnju posvećuju najmlađima. Evo kako!


Iako bez bijele kute, danas su predškolci bili zubari. Izrađivali su zube, popravljali ih. Naučili priču o Gric i Grecu. Već pet godina studenti dentalne medicine, predškolce uče da su zubari njihovi prijatelji.

Vezani članci Centar za socijalnu skrb Ivanić Grad Sindikat o današnjem napadu u Ivanić Gradu: ''Gotovo je nemoguće raditi ovaj posao u atmosferi straha od mogućih napada'' Ilustracija (Foto: Gettyimages) ''Bila sam u njihovim raljama, ne daj Bože nikome... Nisam imala priliku dokazati da mogu brinuti o svojoj bebi. Moje dijete je živo, oštećenog zdravlja, ali živo"

'Oni imaju izniman strah od bijele kute, mi pokušavamo kroz igru i razgovor s njima ih približiti i prevenirati strah od odlaska stomatologu', kazala je Maja Miladinović, studentica dentalne medicine.

No, ne vide svi prijatelja u bijeloj kuti. Više od polovice ljudi ima strah od zubarske stolice, ali ima i rješenja. 'Da si cijelo vrijeme ponavljaju da će brzo proći i da će za pola sata sve biti dalja prošlost', kazala je pacijentica Dora.

>> Skoro umro zbog zuba!

Brojke kažu da se na godinu u Hrvatskoj u prosjeku potroše 3 i pol paste za zube i jedna četkica. Statistika kaže da Hrvati zube peru svaki peti dan! 'Preko usta se može mnogo bolesti prenijeti, zato je vrlo važno da se održava oralna higijena', kazao je Darije Plančak iz Zavoda za parodontologiju.

I zato se kreće od najmanjih. Četkice i paste imaju, znaju kako prati i koliko često. Uz zube ide i zubić vila koju djeca dobro poznaju. Za koju imaju bezbroj pitanja, ali i očekivanja. 'Jedan mi se zub tek sad klima. Može mi donijeti novčiće ili neku drugu nagradu', kazao je Jan. Nedostatak vremena nije isprika za nepranje zubi. Traje 5 minuta i trebalo bi postati svakodnevna navika cijelog života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook