Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oralno zdravlje

Hrvati zube peru svaki peti dan, četkicu mijenjaju jednom godišnje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani Hrvatske ne peru zube redovito! Na svjetski dan oralnog zdravlja, stomatolozi posebice pažnju posvećuju najmlađima. Evo kako!

Iako bez bijele kute, danas su predškolci bili zubari. Izrađivali su zube, popravljali ih. Naučili priču o Gric i Grecu. Već pet godina studenti dentalne medicine, predškolce uče da su zubari njihovi prijatelji.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! I nezaposleni roditelji imaju pravo na novčanu naknadu, ali bez nje mogu ostati ako se ne drže ovih rokova Slika nije dostupna 5 štetnih sastojaka 5 sastojaka koje bolje da nema vaša pasta za zube

'Oni imaju izniman strah od bijele kute, mi pokušavamo kroz igru i razgovor s njima ih približiti i prevenirati strah od odlaska stomatologu', kazala je Maja Miladinović, studentica dentalne medicine.

No, ne vide svi prijatelja u bijeloj kuti. Više od polovice ljudi ima strah od zubarske stolice, ali ima i rješenja. 'Da si cijelo vrijeme ponavljaju da će brzo proći i da će za pola sata sve biti dalja prošlost', kazala je pacijentica Dora.

>> Skoro umro zbog zuba!

Brojke kažu da se na godinu u Hrvatskoj u prosjeku potroše 3 i pol paste za zube i jedna četkica. Statistika kaže da Hrvati zube peru svaki peti dan! 'Preko usta se može mnogo bolesti prenijeti, zato je vrlo važno da se održava oralna higijena', kazao je Darije Plančak iz Zavoda za parodontologiju.

I zato se kreće od najmanjih. Četkice i paste imaju, znaju kako prati i koliko često. Uz zube ide i zubić vila koju djeca dobro poznaju. Za koju imaju bezbroj pitanja, ali i očekivanja. 'Jedan mi se zub tek sad klima. Može mi donijeti novčiće ili neku drugu nagradu', kazao je Jan. Nedostatak vremena nije isprika za nepranje zubi. Traje 5 minuta i trebalo bi postati svakodnevna navika cijelog života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene