Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASILJE NA INTERNETU

Žrtvom može postati svatko – ovim smo zlokobnim ucjenjivačima u Hrvatskoj u samo jednoj godini uplatili više od 80 tisuća eura!

Vrijeđanje na internetu: Način života usprkos zakonskim odredbama
Vrijeđanje na internetu: Način života usprkos zakonskim odredbama
Aktualno Galerija Vrijeđanje na internetu: Način života usprkos zakonskim odredbama Vrijeđanje na internetu: Način života usprkos zakonskim odredbama Voditelj centra za edukaciju i prevenciju nasilja Dalibor Vlako (Foto: Denevnik.hr) Voditelj centra za edukaciju i prevenciju nasilja Dalibor Vlako (Foto: Denevnik.hr) Foto: Denevnik.hr +0 Istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Hrvatska je osma od 45 zemalja po zlostavljanju na internetu. Nasilje na internetu svakodnevna je pojava – žrtvom može postati svatko, a počinitelja je teško pronaći.

Samo prošle godine Hrvati su ucjenjivačima na internetu uplatili više od 80 tisuća eura.

Pročitajte i ovo Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla" Ilustracija uhićen "prorok" Farma užasa: Policija spasila 251 zlostavljano dijete, otkriveni su i grobovi 16 beba

''Hakirali smo Vaš račun. Imamo Vaše dokumente, kontakte, fotografije'', ovo je samo dio sadržaja koji je Danijela nedavno primila mailom.

''Traže za to uplatu u vrijednosti od 1000 dolara na neki račun i daju rok od 48 sati da se uplata izvrši'', kaže Danijela.

No poslušala je savjet stručnjaka i novac nije uplatila. Ništa se nije dogodilo. ''Uvijek se bojimo da ne bismo ostali bez nekih podataka. Činjenica je da svi imamo praktički cijeli svoj život što na računalu, što u mobitelima, lozinke iz banke i odsvuda'', rekla je Danijela.

Upravo zbog straha brojni pristaju na uvjete ucjenjivača. ''Prema podacima kojima raspolažemo, 2018. godine uplaćeno je oko 80, možda malo više tisuća eura u Hrvatskoj kad je riječ o internetskim ucjenama. Međutim, taj broj prema nekim našim saznanjima penje se i na više od 400.000 eura'', kaže Dalibor.

Internetsko nasilje

Ucjene, prijetnje, omalovažavanje, pogrdne riječi – i to sve na internetu. Dostupno širokim masama i trajno vidljivo. Kiberbuling, digitalno, virtualno, kibernetičko, kako god ga zvali – nasilje.

''Jedna vrsta novog nasilja koje se može događati 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, a dijete odnosno bilo koja osoba može biti neprestano izložena tome'', kaže dr. Mišela Žehaček Živković iz HZJZ-a.

Identitet počinitelja stoga nije lako otkriti. Posebno je to opasno za najmlađe na internetu. Istraživanje provedeno među učenicima od 11, 13 i 15 godina pokazalo je zabrinjavajuću situaciju. Hrvatska je osma od 45 zemalja po cyberbullingu.

Saznanja o zlostavljanju preko interneta građani mogu prijaviti aplikacijom Red Button na stranici MUP-a. Tijekom prošle godine putem te aplikacije zaprimljeno je 100 uglavnom anonimnih prijava.

Ovakva se situacija može dogoditi svakome. Važno je ne odgovarati na sumnjive poruke, ne uplaćivati novac neprovjerenim izvorima i obvezno prijaviti zlostavljanje na internetu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene