Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jednim od najvećih teretnih brodova na svijetu, koji je jučer kršten u Hamburgu, upravljat će hrvatski kapetan Zlatko Kapović.


U hamburškoj luci kršten je jedan od najvećih teretnih brodova na svijetu 'Alexander von Humboldt', a njime će upravljati Zlatko Kapović iz Hrvatske. Na njegovom LinkedIn profilu piše kako je studirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci i gotovo 20 godina radio u Jugoliniji (Croatia Line, nakon čega je prešao u tvrtku Ahrenkiel u Njemačkoj, a potom 2006. godine u francusku kompaniju CMA CGM u čijem je vlasništvu 'Alexander von Humboldt'.

Vezani članci Postira Drama na Šipanu: Nasukao se Jadrolinijin brod, u pomoć priskočio izletnički jedrenjak Zapaljeni kontejneri na brodu - 2 VIDEO Veliki požar na teretnom brodu punom kemikalija: Kanada: Oslobodio se otrovni plin, prijeti ekološka katastrofa

'Ovo je vrhunac moje karijere. Do sada su samo četiri osobe zapovijedale ovako velikim brodovima. Za sada je tako, ali u budućnosti će takvih brodova biti sve više. Sve veći brodovi su trend u ovoj industriji', rekao je kapetan Kapović na krštenju broda.

>> Spiskali 37 milijardi dolara na brod kojeg potapa samo jedna raketa

Brod je krstila zamjenica gradonačelnika Hamburga Dorothee Stapelfeldt. Ovaj brod može prevoziti 16.000 kontejnera i dugačak je 395 metara (najduži teretni brod dugačak je 397 metara), a širok 54 metra. Ima motor snage 105.000 konja i prevozit će teret na ruti Njemačka - jugoistočna Azija.

'Alexander von Humboldt' izgrađen je u Južnoj Koreji i jedan je od tri naručena teretnjaka iz iste serije. Prvi takav izgrađen - 'Marco Polo' već putuje azijskom rutom, a treći 'Jules Vernes' bit će isporučen u Marselle u srpnju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju