Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Tatjane Krajač

Hrabrost na HDZ-ov način

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usta svih pet kandidata za predsjednika HDZ-a puna su riječi HRABROST. A jesu li uistinu hrabri?

Dvoje kandidata izbjegava sučeljavanja s ostalom trojicom. Je li to hrabrost? Ili HDZ zapravo ima tek tri osobe koje su uistinu spremne odgovoriti na sva pitanja kako bi zavladali strankom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Buran tjedan i promjene za HDZ Slika nije dostupna Predsjedništvo HDZ-a Milinović: Da imam kodno ime zvao bih se Karamarko

Jadranka Kosor na poziv Nove TV da sudjeluje u sučeljavanju kandidata za predsjednika HDZ-a poručila je - javit će odgovor. I to je bilo to. Više se nije javila, a njezino je mjesto ostalo prazno. Vrlo hrabro. Hrabrije od slanja priopćenja s biranim porukama i istodobnog izbjegavanja odgovaranja na izravna pitanja novinara, a i protukandidata.

>> Sučeljavanje kandidata za predsjednika HDZ-a: Tko je Jadranki Kosor kupovao broševe?

Tomislav Karamarko odmah se ispričao. Rekao je kako ne može doći jer ima obveze, obilazi Hrvatsku sa svojim timom. A zapravo je za komunikaciju s javnošću odabrao slanje unaprijed snimljenih video poruka s odabranim temama, naravno bez mogućnosti da odgovara na pitanja. Je li to hrabrost?

I HDZ-ovci na terenu govore kako Karamarko ni s kim ne komunicira. Umjesto njega govori Milijan Brkić, njegova desna ruka. Možda da se za njega prikupe potpisi pa da on umjesto Tome bude kandidat za predsjednika. Vrlo hrabro!

Milinović Karamarka ne ispušta iz usta

Na sučeljavanja pristaju samo Milan Kujundžić, Darko Milinović i Domagoj Ivan Milošević. No i kod njih postoje neka imena koja se ne spominju. Primjerice Tomislav Karamarko. Kujundžić i Milošević pričaju o pritiscima na izaslanike na terenu, o lošoj atmosferi koju ''pojedinci'' šire, a na pitanje tko stoji iza toga na ''finjaka'' ne žele licitirati imenima. Darko Milinović pak ime Tomislava Karamarka ne ispušta iz usta. Otvoreno govori da je upravo on taj koji iz podzemlja vodi kampanju i da bi tako vodio HDZ. Ne oprašta mu napuštanje stranke u ratno vrijeme prije Oluje i priklanjanje Stipi Mesiću. Ne oprašta mu ništa, a sve, čini se, zato jer se upravo s njim vidi u drugome krugu predsjedničke utrke.

No u drugom krugu s Karamarkom vidi se i Domagoj Ivan Milošević. On je u finalu kampanje iznenadio priznanjem. Kupovao je broševe za šeficu. No nije to priznao jer je hrabar, već je bio izazvan. Da, kao član Vlade, a pritom nije bio jedini, kupovao je darove za šeficu. Uz broš veliko, rukom rađeno naručeno slovo H kao HDZ, Milošević je navodno kao i većina ostalih kupovao i druge darove.  A zašto? Ako je Jadranka Kosor bila tako dobra šefica kojoj su se iz ljubavi i poštovanja nosili zamotuljci s mašnom, zašto su joj onda okrenuli leđa. Ili je bila tako opasna da su jednostavno po tom principu morali funkcionirati. Kao patuljci gotovo svi članovi Predsjedništva i ministri kupovali su svojoj Snjeguljici darove.

Mnogo je tu pitanja. Je li ih ona tražila i naručivala? Jesu li sami bili tako domišljati? Što su kupovali? Jesu li se uz broševe tu našle koje naušnice, cipelice, kostimić? Možda to još doznamo do nedjelje.

Karamarko je najslabiji u medijskim i govorničkim nastupima

Milinović očito darove nije kupovao. Jer ne bi valjda druge prozivao za nešto što je sam radio, pogotovo ne sada kada su sva sredstva za diskreditaciju konkurenata dopuštena. Je li progovoriti o darovima bilo hrabro ili je tek iskoristio priliku da malo umanji značenje Miloševića. Bi li se pričalo o darovima da se svi međusobno, a na prvom mjestu sa šeficom, nisu apsolutno razišli u razmišljanjima, željama i planovima za budućnost.

No ništa se o svemu ovome Jadranku Kosor nije moglo pitati. Jer, ponavljam, od sučeljavanja bježi. Zašto? Nastavlja višegodišnju taktiku nesučeljavanja na parlamentarnim izborima. Ovakvi susreti s protukandidatima mogli bi joj koristiti ako ne u medijima, onda bar pred svojim članstvom, a ni na takve događaje nije se odazivala. Tomislav Karamarko najslabiji je u medijskim nastupima i govorničkim istupima. Susreo se prošloga tjedna s kolegama suparnicima jednom i sva ostala slična druženja otkazao.

Darko Milinović i Domagoj Ivan Milošević u svojim su nastupima dobri. Odgovore na sva, pa i najškakljivija pitanja ne izbjegavaju. O kvaliteti odgovora dalo bi se raspravljati, ali o tome prolaze li njihovi odgovori, ne treba pitati medije i građane već izaslanike. Jasno je kako su svi kandidati skloni stvaranju ražnja bez zeca i proglašavanju sebe budućim premijerom, no do tog izazova još je puno malih, ali i velikih koraka.

>> Bitka za tron u HDZ-u

Ipak, dobro je za čuti kako čim prije HDZ treba postati oporba, kako treba sjesti i razgovarati s vlasti o nacionalnim interesima i najbitnijoj temi – izlasku iz krize. Dobro je čuti kako treba mijenjati stvari, kako su svjesni (pojedinci) grešaka koje su činili dok su bili na vlasti. Jer stavovi poput onih - ja ću pobijediti i sve promijeniti i poteći će med i mlijeko kako u stranci, tako i u državi - nisu dobri. Da, novi predsjednik/ca treba pokazati hrabrost. Hrabrost u priznavanju pogrešaka i hrabrost u nastojanjima da se pogreške isprave. A ne hrabrost u bježanju od odgovora i suočavanja s realnim problemima.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene