Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijavljeno inspekciji

UZNEMIRUJUĆE Horor u skloništu za životinje: Psi rastrgali kujicu, jedu mrtve pse, bolesni su i nekastrirani

Psi rastrgali kujicu
Psi rastrgali kujicu Prijatelji životinja
Aktualno Galerija Psi rastrgali kujicu Psi rastrgali kujicu Foto: Prijatelji životinja Horor u skloništu za pse - 1 Horor u skloništu za pse - 1 Foto: Prijatelji životinja Loši uvjeti u skloništu za pse - 4 Loši uvjeti u skloništu za pse - 4 Foto: Prijatelji životinja Pas jede leš drugog psa Pas jede leš drugog psa Foto: Prijatelji životinja +0 Psi rastrgali kujicu Galerija 1/5 >>
Udruga Prijatelji životinja podnijela je detaljnu prijavu protiv belomanastirskog skloništa za životinje nakon incidenta kada je prošloga mjeseca čopor pasa napao kujicu. To je, kako tvrde, tek dio incidenata u tom zloglasnom skloništu od 2011. do danas.

"Građani su zgroženi što su u skloništu za životinje u Belom Manastiru psi bili ostavljeni u čoporu, bez nadzora, a za kujicu koju su drugi psi rastrgali i koja je vjerojatno podlegla ozljedama ne bi se ni znalo da svjedok nije sve snimio i odmah pozvao nadležne službe", kažu Prijatelji životinja. Tvrde i kako inspekciju ne brine duga povijest tog "prljavog skloništa i bolesnih i nekastriranih pasa".

Koordinatorica projekata u udruzi Snježana Klopotan Kačavenda ističe da su u novoj prijavi podsjetili veterinarsku inspekciju na brojne nepravilnosti i narušavanja zdravlja i života pasa u tom skloništu tijekom proteklih desetak godina.

Kaže i kako je veterinarska inspekcija objavila da je prošloga mjeseca obavila očevid u skloništu "na okolnosti pojave uznemirujućeg snimka na društvenim mrežama" i da će se slijedom utvrđenoga pokrenuti kazneni postupak protiv odgovornih osoba u skloništu.

Pročitajte i ovo Tenk uletio među kupače Šok na plaži VIDEO Tenk među kupačima: "Sunčali smo se i kupali, a onda je bez upozorenja doletio u punoj brzini"

No sustavnim pregledom učestalosti protuzakonitih djelovanja i ugrožavanja napuštenih životinja koje su im povjerene na zbrinjavanje, a za što jedinice lokalne samouprave izdvajaju značajna financijska sredstva, Prijatelji životinja kažu kako se uočava vremenski kontinuitet lošeg rada tog skloništa te traže i da veterinarska inspekcija iz Zagreba obavi detaljan inspekcijski nadzor.

Napominju i da su još 2020. zatražili od veterinarske inspekcije reviziju rada svih skloništa u Hrvatskoj, ali se to, nažalost, nije dogodilo.

Podsjećaju da su od 2011. u tadašnjem šinteraju u okviru Veterinarske stanice Beli Manastir otkriveni "užasni, neprimjereni i nehigijenski uvjeti držanja pasa", sljedećih godina nizale su se prijave i svjedočenja volontera, a 2018. "javnost je užasnula jeziva snimka psa kako jede mrtvoga psa u skloništu".

Pročitajte i ovo Ilustracija I to se događa VIDEO Avion je trebao poletjeti, a onda je pilot izišao iz kabine i obratio se putnicima: 19 njih odmah je napustilo zrakoplov

Za razliku od mjesno nadležne veterinarske inspekcije, koja je godinama ignorirala evidentno kršenje dobrobiti životinja, veterinarska inspekcija iz Zagreba zabranila je daljnji prihvat pasa, naredila udomljavanje pasa u što kraćem roku i podnijela optužni prijedlog protiv Veterinarske stanice Beli Manastir i odgovorne osobe.

Sklonište je bilo privremeno zatvoreno, a stanari okolnih zgrada peticijama su tražili da se preseli zbog nedostatka zvučne i vizualne izolacije, ali bez rezultata. Prijatelji životinja prijavili su Sklonište opet 2019.

Zabrinjavajuće je, kažu, što unatoč brojnim prijavama, dosadašnje mjere koje je propisivala veterinarska inspekcija nisu osigurale sigurnost i adekvatnu brigu za pse u skloništu te smatraju nužnim da veterinarska inspekcija svaki mjesec provodi detaljan nadzor skloništa i kontinuirano prati radi li sukladno zakonskim odredbama, što nije slučaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene