Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstradicija

Srbija: Uskoro sporazum o izručenju kriminalca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni tajnik srbijanskog Ministarstva pravosuđa Slobodan Homen je izrazio očekivanje da bi sporazum između Srbije i Hrvatske o međusobnom izručenju vlastitih državljana okrivljenih za organizirani kriminal i korupciju mogao biti potpisan i stupiti na snagu do kraja lipnja.

Podsjetivši kako srbijanski ustav dozvoljava izručenje svojih državljana ukoliko postoji bilateralni sporazum, Homen je ocijenio dobrim to što su ustavne izmjene u Hrvatskoj pri kraju.

Pročitajte i ovo Izglasan UN-ov sporazum o nadzoru mora i oceana - 1 Ambiciozan plan Povijesni dan! Usvojen sporazum za zaštitu mora i oceana uz svevremensku poruku: "Brod je stigao do obale" Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić KURTI I VUČIĆ Što je dogovoreno za Kosovo? Prvi put objavljen tekst EU-a o prijedlogu sporazuma sa Srbijom

'Mi smo već ušli u pregovore s ministarstvom pravosuđa Republike Hrvatske oko zaključenja novog sporazuma o ekstradiciji, koji će u prvoj fazi podrazumijevati ekstradiciju za organizirani kriminal i korupciju, odnosno za najteža kaznena djela', kazao je Homen gostujući na televiziji B92.

Govoreći o Sretku Kaliniću, pripadniku 'zemunskog klana' koji se nakon ranjavanja nalazi na liječenju u Zagrebu, državni tajnik podsjetio je na navode u medijima da Kalinić ima veliki interes da ne bude izručen Srbiji te da je spreman pred hrvatskim istražnim organima iznijeti određene podatke u pokušaju da tamo dobije status.

>> Karamarko: Dobili smo niz korisnih podataka

'Mislim da se tako nešto neće desiti upravo zbog ove suradnje o kojoj sam govorio, jer kada dođe u Srbiju i kada bude isporučen, automatski ide na izdržavanje kazne', kazao je Homen. Sretko Kalinić prošloga utorka je teško ranjen iz vatrenog oružja pokraj jezera u Rakitju, nakon čega je operiran u Zagrebu i izvan je životne opasnosti.

Sumnja se da je na njega pucao Miloš Simović, kojeg je srbijanska policija uhitila u noći sa srijede na četvrtak kod Morovića, mjesta u blizini graničnoga prijelaza Batrovaca, pri pokušaju da iz Hrvatske ilegalno uđe u Srbiju.

Obojica su kao pripadnici 'Zemunskoga klana' u odsutnosti osuđeni na zatvorske kazne po 30 godina zbog ubojstva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića 2003. godine, od kada su bili u bijegu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene