Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeno izvješće za 2021.

Gubitak u Holdingu 794 milijuna kuna: Minus produbile cijena plina i otpremnine

Uprava Zagrebačkog holdinga predstavila je u petak rezultate poslovanja u 2021. godini, prema kojima su negativni tržišni efekti doveli do gubitka od 794 milijuna kuna, ali i zarada je porasla za 77 milijuna kuna. Na rezultate su značajno utjecale i promjene u cijeni plina, kao i rezervacije za otpremnine radnika koji će biti utvrđeni kao višak.

U 2021. gubitak u Holdingu iznosio je 794 milijuna kuna, a zarada prije EBITDA je 230 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Ivan Novaković izrazio je zadovoljstvo što su rezultate uspjeli preokrenuti u vrlo kratkom roku te je naglasio da su na njih negativno utjecali energetska kriza, štetni ugovori u plinskom poslovanju te ispravci imovine na realnu vrijednost.

Negativni efektni doveli su do gubitka grupe ZGH u visini od 794 milijuna kuna za 2021. godinu, što je za 325 milijuna kuna više nego 2020. godine.

Poručio je da su očistili bilancu za 2020. i 2021. godinu te da sada započinju poslovanje na novim i zdravim temeljima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavljen aneks ugovora "Ovo nema nitko": Direktoru Čistoće na plaću od 26.000 kuna dali još dodatnih 5000 za stan i režije

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JOŠ SE UTVRĐUJE TKO JE VIŠAK Tomašević o otkazima u Holdingu: "Proces će trajati još mjesecima''

"Bitno je istaknuti da kada izuzmemo navedene jednokratne stavke radi čišćenja bilance, zarada prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) za 2021. godinu iznosi pozitivnih 230 milijuna kuna te za 77 milijuna kuna veća nego 2020. godine", izvijestio je Novaković.

Objasnio je da su shodno tome nakon niza godina zaustavili trend propadanja operativnog poslovanja Holdinga, kao i da su mjere i aktivnosti koje su započeli u drugoj polovici 2021. godine pokazale pozitivne rezultate već sada.

"Siguran sam da će budući financijski izvještaji pokazati značajno bolje rezultate te da ćemo ostvariti planiranih 504 milijuna kuna pozitivne EBITDA, čime ćemo ostvariti temelje za održivo poslovanje i daljnje investicije koje su nužne ZGH"", zaključio je Novaković.

Prihodi za 2021. godinu iznose 4.026 milijuna kuna, dok su rashodi u iznosu od 4.731 milijuna kuna.

Na rezultate su značajno utjecale makroekonomske promjene, poput velikih promjena u cijeni plina, kao i rezervacije za otpremnine radnika koji će biti utvrđeni kao višak.

Poslovni prihodi rasli su za sedam posto, odnosno 252 milijuna kuna, a gubitak je u odnosu na 2020. godinu bio veći za 325 milijuna kuna s uključenim ispravcima prošlih razdoblja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene