Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŠIMPRAGA, FILIPOVIĆ, PILETIĆ

Odabrao Plenković, Jandroković pomiješao prezimena, novi ministar već zazvao pomoć s nebesa

Aktualno Galerija +0 Davor Filipović, Anja Šimpraga, Marin Piletić Galerija 1/1 >>
S jedne na drugu stranu Markova trga preselili su Anja Šimpraga, Marin Piletić i Davor Filipović nakon što ih je Sabor danas i formalno potvrdio kao nove članove Vlade Andreja Plenkovića. Izglasavanju je prethodila burna rasprava prepuna međusobnih optužbi i vrijeđanja među saborskim zastupnicima i zastupnicama.

Nakon što su nadležni saborski odbori saslušali dan ranije kandidate za nove članove Vlade Andreja Plenkovića, oni su danas i formalno potvrđeni u Saboru.

Anju Šimpragu za potpredsjednicu Vlade za ljudska prava i društvene djelatnosti zastupnici i zastupnice su izglasali sa 77 glasova ''za'' i 51 ''protiv''.

Davora Filipovića
za ministra gospodarstva i održivog razvoja zastupnici i zastupnice su izglasali sa 77 glasova ''za'' i 50 ''protiv''.

Marina Piletića za ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zastupnici i zastupnice su izglasali sa 77 glasova ''za'' i 49 ''protiv''.

Je li Miletić ili Piletić i što sad trebao sveti Josip?

Da bi novi članovi Vlade bili potvrđeni, morali su dobiti glasove 76 zastupnika i zastupnica, a odmah nakon izglasavanja položili su prisegu pri čemu je posebnu pažnju privukao i pljesak dijela kolega i kolegica zaradio Piletić kazavši: ''Tako mi pomogao sveti Josip radnik - prisežem''.

Inače, pri njegovu izglasavanju Jandroković se zbunio pa umjesto Marin Piletić rekao Marin Miletić što je ime MOST-ova saborskog zastupnika.

Uoči glasanja zastupnici i zastupnice iz redova oporbe opetovali su svoje nezadovoljstvo budućim članovima Vlade uz naglasak na to da se uopće ne radi o rekonstrukciji Vlade, nego spašavanju onoga što se spasiti da.

Davor Filipović, Anja Šimpraga, Marin Piletić Davor Filipović, Anja Šimpraga, Marin Piletić Foto: PIXELL

''HDZ-ovci, uzalud držite ruku na srcu''

''Koruptivna vlast nije ni domoljubna, HDZ-ovci, uzalud držite ruku na srcu'', kazala je Dalija Orešković zatraživši stanku od 10 minuta radi dodatnih konzultacija.

Isto je učinio i Nino Raspudić čestitavši MOST-ovu Nikoli Grmoji na uspješnoj rekonstrukciji Vlade i poručio parafrazirajući Andyja Warhola o 15-minutnoj slavi: ''Ako Andrej Plenković nastavi ovako, svaki građanin Hrvatske dočekat će priliku biti ministar''.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista pridružio se zahtjevu za stankama poručivši: ''Franjo Tuđman se u grobu okreće zbog ovoga''.

''Iz vas progovara mržnja na nacionalnoj osonovi, ovo ne može i ne smije btii razloga, a ima ih, protivljenju rekonstrukciji Vlade'', poručio je SDP-ov Peđa Grbin, kojega je ''za sukob s Ustavom RH'', prozvao Pavličekov kolega Željko Sačić.



SDSS-ov Milorad Pupovac upozorio je da se vrijeđa Anju Šimpragu, čemu se prdiružila i njihova stranačka kolegica Dragana Jeckov, a reagirao je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković: ''Pozivam vas da stanemo. Kolegica je prisegnula na Ustav već ranije. Ovo smatram političkom igrom''.

''Imat ćemo smjene ministara kao na kolodvoru''

''Ova Vlada je odavno propala i ne da se rekonstruirati. Od rekonstrukcije ne vidimo ništa osim zamjene članova Vlade koji su pod istragama. Imat ćemo smjene ministra kao na kolodvoru, s ovom Vladom ne možemo naprijed'', poručila je Sandra Benčić iz Možemo.

Stipe Mlinarić iz Domovinskog pokreta poručio je Jeckov da se nedaleko njenog mjesta iskapa masovna grobnica i da su mogli pozvati ljude da kažu nešto o nestalima.

Davor Filipović je kandidat samo zato što se Tomislav Ćorić spominje u aferama, kazao je Grbin: ''Filipović nije bio sposoban nadzirati Hrvatske šume, a sada ulazi u Vladu. Ovo nije rekonstrukcija, nego posljedica rada i djelovanja DORH-a i policije. Ovo nije plod nerada i neposobnosti pojedinih ministara jer bi onda otišli i Vili Beroš i Mario Banožić''.

''U utorak Andrej Plenković postaje najdugovječniji premijer u hrvatskoj povijesti i ovo je njegova druga Vlada'', javio se HDZ-ov Branko Bačić i podsjetio: ''Danas obilježavamo smrt Ivice Račana. Račan je u četiri godine promijenio osam ministara i doprinio razjedinjavanju SDP-a. Druga Vlada SDP-a, Milanovićeva, promijenila je devet ministara. U svim državama dolazi do promjene kandidata u kabinetima premijera''.

Od apsurda preko džihada do krađi trenirki

''Račan je vodio dvije Vlade i nijedan ministar nije otišao pod optužbom i sumnjom da je pljačkao i krao'', podsjetio je bivši SDP-ovac Davorko Vidović, danas član Kluba socijaldemokrata.

''Da ne bismo neopravdano zanemarili i trećeg ministra koji će sigurno donijeti boljitak za radnike'', stanku je zatražila i Katarina Peović iz Radničke fronte te poručila. ''U nedjelju ćemo doznati koliko Vlada brine o radnicima kad bude najveći radnički praznik''.

''Ako se netko borio za radnike, to smo mi'', kazao je bivši HDZ-ov ministar rada Marko Pavić.

Marijana Petir nazvala je Peović ''zastupnicom apsurda'' i ustvrdila da Peović provodi ''džihad'' protiv Piletića, a bivšeg stranačkog kolegu HSS-ova Krešu Beljaka nazvala je obijačem automobila i rekla da je krao trenirke.

S obzirom na to da su mnogi od njih imali replike umjesto povreda Poslovnika za što su se javljali, a usput i međusobno vrijeđali te klevetali, Jandroković je podijelio niz opomena.

Pročitajte i ovo Kuća ljudskih prava objavila najnoviji izvještaj IZVJEŠTAJ ZA 2021. Objavljen dokument od kojega bi Andreja Plenkovića mogla zaboljeti glava

Tko je novi trojac u Banskim dvorima?

Saborska zastupnica SDSS-a i potpredsjednica te stranke Anja Šimpraga postala je nova potpredsjednica Vlade za ljudska prava i društvene djelatnosti i na tom mjestu zamijeniti stranačkoga kolegu Borisa Miloševića.

Šimpraga je magistrica je agronomije, a živi u selu Radučić pored Knina, u kojem je rođena 1987. godine.



Kolega joj iz Sabora i HDZ-ov gradonačelnik Novske Marin Piletić postao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike umjesto stranačkoga kolege Josipa Aladrovića.

Piletić je profesor hrvatskog jezika i književnosti te povijesti, rođen 1983. godine u Novskoj.

Nesuđeni zagrebački gradonačelnik, Aladrovićev i Piletićev stranački drug, zastupnik u Gradskoj skupštini metropole Davor Filipović postao je ministar gospodarstva i održivog razvoja umjesto HDZ-ova Tomislava Ćorića

Filipović je doktor poslovne ekonomije i izvanredni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na Katedri za organizaciju i menadžment. Rođen je 1984. godine u Sarajevu u BiH.

Pročitajte i ovo Oleg Butković - 4 ZA DNEVNIK NOVE TV Hoće li Milanović zbog svađa ostati bez pozivnice za otvorenje Pelješkog mosta? Ministar Butković: "I njegova Vlada ima zasluge. Vidjet ćemo još hoće li biti pozvan"
Pročitajte i ovo Davor Filipović, Anja Šimpraga, Marin Piletić REKONSTRUKCIJA VLADE Plenković u Saboru predstavio buduće ministre: On je zadovoljan, zastupnicima neke stvari nisu baš bile jasne

Sabor je, također, glasao o raspravljenim točkama, među kojima i o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojima se zabranjuje parcelacija poljoprivrednog zemljišta na manje čestice od jednog hektara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene