Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv pobačaja

VIDEO Završen Hod za život: Pogledajte kako je interventna policija nosila žene koje su se suprotstavile prosvjedu

Aktualno Galerija Hod za život - 4 Hod za život - 4 Foto: DNEVNIK.hr Hod za život Hod za život Foto: Dnevnik Nove TV Željka Markić Željka Markić Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Hod za život - 6 Hod za život - 6 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix +8 Hod za život - 5 Galerija 1/13 >>
U Zagrebu i još 11 gradova održan je "Hod za život", prosvjed u organizaciji udruge U ime obitelji koji za cilj ima zakonsku zabranu pobačaja u Hrvatskoj. U glavnom gradu je interventna policija i odnijela protuprosvjednice koje su sjele na pod ispred povorke.

Hod za život se danas održao u 12 hrvatskih gradova, a u povorkama su sudjelovale tisuće ljudi. Najveća je bila u Zagrebu, a osiguravao ju je veliki broj interventnih policajaca.

Glavnim gradom se orilo "Mi, Hrvati", uz stihove Thompsona.

Ispred policije stale su žene s transparentima koje se protive Hodu za život. Dio žena je sjeo na pod vješalicama zabranjujući povorci da ide dalje. 

Blokiranje Hoda za život Blokiranje Hoda za život (Foto: Dnevnik Nove TV)

Interventna policija ih je potrpala u marice i odvezla. 

"Zabranom zastava za Hod za život gradonačelnik direktno diskriminira velik dio građana. Nas ne zanima osobno mišljenje gradonačelnika Tomislava Tomaševića, niti nas je zanimalo za prošlog gradonačelnika – je li on homoseksualac ili heteroseksualac, bi li dopustio pobačaj do poroda ili ne", poručila je koordinatorica Hoda za život Željka Markić Markić.

Markić je prozvala zagrebačkog gradonačelnika zbog toga što organizatorima Hoda za život drugu godinu zaredom nije odobren zahtjev da na gradskim trgovima postave svoje zastave.

"Bitno nam je da mi kao građani imamo pravo u ovom gradu sudjelovati u manifestacijama kao i svi drugi. Želimo da Hrvatska postane društvo koje će poštivati život, majke očeve obitelji", poručila je Markić.

Pročitajte i ovo Hod za život - 3 traže isti pristup Hod za život i ove godine bez zastava, iz Grada poručuju: "Inicijative zamotane u rozo-plave balončiće, zapravo ciljaju manjinske skupine"

"Sve žene se prvo trebaju roditi"

Povorka je počela u 10:30 od Trga Republike Hrvatske te nastavila preko Frankopanske, Ilice, Trga bana Jelačića, Jurišićeve i Palmotićeve do parka Ribnjak gdje se održao završni program oko 12:30. 

Markić je istaknula da je pravo na život temeljno ljusko pravo, a zadatak političara je da ljudima koji žele imati obitelj osiguraju ekonomske i ostale uvjete da bi mogli zadovoljno živjeti. Hod za život nije skup koji pokušava ograničiti bilo čija prava, poručila je.

"Mi smo ovdje u ime svih žena. Sve žene se prvo trebaju roditi, a onda se boriti za ljudska prava. Što je sa svim onim ženama koje se ne uspiju roditi? Stalo nam je do svih žena i nadam se da će nas i one druge čuti te promijeniti svoje mišljenje", rekla je Markić.

Sudionici okupljeni ispred Hrvatskog narodnog kazališta istaknuli su transparente poput "Unborn lives matter", "Sad budi muškarac i podrži život", "Jednakost za sve žene od trenutka začeća", "Život je najljepši dar" i brojne druge

Povorku je došla podržati Marijana Petir, bivša eurozastupnica, kao i europarlamentarac Ladislav Ilčić. Na skupu je bio i Zlatko Hasanbegović.

Za Dnevnik Nove TV izostanak odluke o postavljanju zastava Hoda za život, komentirali su vladajući. Kažu da ne zabranjuju, ali da ovakve inicijative ne mogu podržati.

"Grad Zagreb nikom ništa nije zabranio, nego Grad Zagreb ne može podržavati i promovirati one inicijative koje u sebi vrlo eksplicitno govore protiv ljudskih prava", rekao je Gordan Bosanac iz Možemo!.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene