Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslan apel Vladi

Prijeti li Malostonskom zaljevu katastrofa? "Ovo je najveće proizvodno područje školjkaša u Hrvatskoj, mislimo da bi ga trebalo očuvati za buduće generacije"

Malostonski zaljev - 4
Malostonski zaljev - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Malostonski zaljev - 1 Malostonski zaljev - 1 Foto: DNEVNIK.hr Malostonski zaljev - 2 Malostonski zaljev - 2 Foto: DNEVNIK.hr Malostonski zaljev - 3 Malostonski zaljev - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Malostonski zaljev - 4 Galerija 1/4 >>
U okolici Dubrovnika planira se graditi centar za otpad koji je, upozorava dio struke, ekonomski neisplativ i štetan za okoliš. Toga se boje i školjkari koji se boje kako će ovo ugroziti Malostonski zaljev, zbog čega su uputili apel Vladi.

Uzgajivači kamenica, okupljeni u udrugu Stonski školjkari, poslali su otvoreno pismo Vladi da razmotri projekt Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje. Naime, zbog izgradnje Centra se boje za budućnost školjkarstva.

Pročitajte i ovo Zebrasta dagnja - 2 Moguće ozbiljne posljedice Otkriven predator - invazivna školjka koja uništava sve oko sebe: "Ako se ukorijeni, imat ćemo problem" Slika nije dostupna Ugrožen ekosustav Uzgoj školjki ili zarada od turizma? Oboje više ne može...

"Žalosno je da zbog nekih loših odluka ili tehnologije dođe do ugroze cijelog Malostonskog zaljeva. To je i najveće proizvodno područje školjkaša u Hrvatskoj i mislimo da bi Malostonski zaljev trebao ostati ovakav kakav je, očuvati ga za buduće generacije isto kao što smo ga mi naslijedili od naših djedova i pradjedova", rekla je članica udruge Marija Radić.

Malostonska kamenica zaštićena je oznakom nacionalne izvornosti, a uskoro bi trebala biti zaštićena i na razini Europske unije. Koliko je Malostonski zaljev važan, godinama upozorava struka i ponavljaju da bi svaki incident s kopna mogao ugroziti ovaj zaštićeni rezervat.

"Kod nekontroliranih događaja i kod izlijevanja, nečeg što ne možemo pratiti, a nijedan projekt nije 100 posto siguran, svakako da će na ovom mjestu uz određene okolnosti doći do utjecaja na uzgoj školjkaša, na uzgoj kamenice. Onda se možemo oprostiti od uzgoja", rekao je Valter Kožul s Instituta za more i priobalje Dubrovnik.

Ni dubrovački župan Nikola Dobroslavić ni ministar okoliša Tomislav Ćorić nisu bili dostupni za izjavu. Iz njihovih ureda poručuju da Centar za gospodarenje otpadom ima sve dozvole. Iz Ministarstva ističu da je rješenje doneseno još 2014. uz javnu raspravu koja je trajala 30 dana.

"Postoji i ekonomski aspekt koji pokazuje da su uvodni parametri u Studiji izvedivosti pogrešno uzeti i da su 20 posto veći od stvarne količine koju Dubrovačko-neretvanska županija stvara", rekao je županijski vijećnik Marko Giljača.

Otvoreno pismo školjkara resornoj ministrici prvi je glas.

"Ja to ne mogu komentirati. Trebala bih pročitati cijelu studiju utjecaja na okoliš ili bar sažetak. Zaista ne mogu to drugačije komenirati kada govorimo o struci", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Školjkarima ostaje nada kako će ministrica pročitati studiju ili bar sažetak, kao i to da će se ministar Ćorić, ili tko god bio bio u tom resoru, ozbiljno pozbaviti njihovim problemom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene