Oko Obiteljskog zakona oglasio se HNS (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Oko Obiteljskog zakona oglasio se HNS (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Oporba je žestoko reagirala na Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, a koalicijski partner HDZ-a poručuje - mi konačni nacrt nismo dobili.


HNS, koalicijski partner HDZ-a, nije dobio konačni i usuglašeni Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona, priopćili su iz te stranke.

Vezani članci Ernest Petry/Marijan Kustić Svjetsko prvenstvo u ulizivanju? Ovu čestitku HDZ-ova župana morate vidjeti: "Dragi naš Marijane…" Stjepan Čuraj Stjepan Čuraj povlači se s mjesta predsjednika HNS-a, poznato tko će voditi stranku do izbora

Danas su objavljeni detalji prijedloga novog obiteljskog Zakona, nakon čega su uslijedile žestoke kritike oporbe, a HNS se u svom priopćenju posebno osvrnuo na najavu da će se kroz novi Obiteljski zakon uvesti obrazovanje djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja.

"HNS ima jasan stav: mi smo sekularna država, vjera se uči u vjerskim zajednicama, ne u školama. Pitanje obrazovanja ne može se definirati Obiteljskim zakonom, već  zakonima iz resora obrazovanja. HNS smatra da se u školama isključivo uče sadržaji koji su: znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi i pluralistički prikazani", poručili su iz te stranke.

Razilaženje premijera i ministrice Divjak

Podsjetimo, posljednjih dana pozornost javnosti privlačilo je i razilaženja premijera i ministrice Blaženke Divjak.

Gotovo 9 sati u utorak je trajao maratonski sastanak u Vladi između premijera Andreja Plenkovića, ministrice Blaženke Divjak i članova posebnog stručnog povjerenstva za provedbu kurikularne reforme. Na kraju bez ikakvog konkretnog dogovora.

Zapelo je na izboru voditelja ekspertne radne skupine. Premijer bi na čelu te skupine volio vidjeti državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja Marka Glunčića, a s tim se vrlo otvoreno ne slaže ministrica Divjak.

Stručno povjerenstvo ponovno se trebalo sastati danas i pokušati izabrati voditelja i članove ekspertne radne skupine, ali kako neslužbeno saznajemo, sastat će se sutra ujutro. Hoće li se uspjeti dogovoriti, ostaje vidjeti.

Ovaj problem među koalicijskim partnerima komentirao je i Mislav Bago.

"Popusti li na ovom slučaju, izgubi li i to malo vjerodostojnosti koje ima u Hrvatskoj, Ivan Vrdoljak raspolovio je svoju stranku, upravo na pitanju obrazovne reforme, i prešao u suradnju s HDZ-om. Ostaje pitanje hoće li ministrica obrazovanja, dosljedno ustrajati na obrazovnoj reformi, na svom kandidatu ili će pognuti glavu i pristati na politički kompromis", rekao je Bago.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju