Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nitko još nije vidio presudu''

Cijena dionica INE na burzi naglo je skočila, a prava vijest je pala u drugi plan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi govore na koji će način Hrvatska kupiti INA-u, prava vijest je pala u drugi plan, a to je da je Hrvatska izgubila arbitražni spor.

HEP se spominje u nekim kombinacijama preuzimanja INA-e. Dok javnost i dalje čeka detalje plana najveće kupnje posljednjih godina, dionice INA-e su naglo skočile na Zagrebačkoj burzi. Riječ je o porastu od 9.37 % posto pa je najviša cijena tijekom utorka iznosila 3 tisuće 199 kuna po dionici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STARI RATOVI ''Plenkovićeva slamka spasa'': Todorić otkrio što bi mogao biti razlog Marićeva odlaska iz Vlade Slika nije dostupna Nitko ništa ne otkriva... Vremena sve manje: Rok za žalbu o Ini do srijede, Vlada se priprema za pregovore s Mađarima

Dobar PR je oko preuzimanja INA-e svakako odrađen. Sad svi govore na koji će način Hrvatska kupiti INA-u, a prava vijest je pala u drugi plan, a to je da je Hrvatska izgubila arbitražni spor.

Otkup dionica od nelojalnog i lošeg strateškog partnera je, tvrdi energetski stručnjak Jasminko Umičević, od nacionalnog interesa.

"Energetska sigurnost je bitna sastavnica nacionalne sigurnosti. Potpuno je neprihvatljivo da s više od 50% energetske potrošnje Hrvatske upravlja kompanija koja je u stranom vlasništvu i kojoj je jedan od najvećih partnera strana država", rekao je Umičević.

Vladajući su složni. I Mostov potpredsjednik vlade Ivan Kovačić podržava plan. Najbolje rješenje je da se INA vrati u hrvatsko vlasništvo. "Vizija Mosta je ta da je najbolje da sami upravljamo", kazao je Kovačić.

Novinarka NoveTV Josipa Krajinović bila je ispred upravne zgrade INA-e. Što je pisalo u obrazloženju presude arbitražnog suda, zašto je Hrvatska izgubila spor s MOL-om?

"Zamislite - nitko još nije vidio pisanu presudu! I u Vladi i u Ministarstvu zaduženom za sektor energetike pa tako i za INA-u nisu nam mogli reći o samoj odluci. Kažu, osim informacije koje je dao sam premijer Andrej Plenković u subotu, novih saznanja nemaju. 

Premijera je o tome obavijestio pravni tim. Tražila sam na stranicama UN-ove komisije za međunarodno trgovačko pravo - i presude nigdje nema. U razgovoru s pravim stručnjacima doznala sam da se takve arbitražne odluke ne objavljuju, odnosno ne daju na uvid javnosti, ali se dostavljaju strankama.

Činjenica jest da nije prošao argument Hrvatske kako je ugovor s MOL-om nastao koruptivnim djelovanjem u koji su navodno bili uključeni tadašnji premijer Ivo Sanader i šef uprave MOL-a Zsolt Hernadi.

Dokazni postupak je kako je izjavio premijer Plenković dovršen prije nego je počeo mandat ove Vlade, a znamo da su se u bivšoj oko slučaja INA MOL žestoko sukobljavali Tomislav Karamarko i Božo Petrov.
Zauzimali su različita stajališta - Karamarko je tvrdio da ćemo izgubiti, a Petrov da ćemo dobiti arbitražu. Ispostavilo se da je Karamarko ipak bio u pravu.

Čuli smo, danas u Mostu tvrde kako nismo imali drugoga izbora, no ne žele govoriti o tome zašto su cijelo vrijeme tvrdili da ćemo dobiti spor protiv Mađara. Kažu, o tome će progovoriti kad za to dođe vrijeme. Treba dodati da na ovu odluku arbitražnog suda ne postoji pravo žalbe", pojasnila je Josipa Krajinović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene