Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je pritužbu HDZ-a na izborne promatrače.


Od osam i pol tisuća prijavljenih promatrača čak pet i pol tisuća ih je iz novoosnovane udruge Elekta za koju HDZ tvrdi da je produžena ruka SDP-a. 

Vezani članci Slika nije dostupna I Srbija bolja od nas: Sramotna činjenica na koju upozoravamo mjesecima Slika nije dostupna Već prijavljeno 11.000 promatrača, broj nije konačan

Elektu, kako je HDZ priopćio DIP-u, vode aktivisti Foruma mladih SDP-a. Smatraju da im je cilj ometanje izbora. DIP Elektine promatrače ne smatra spornima. 

Zakonom nije izričito propisano da članovi nevladinih udruga ne smiju biti istodobno i članovi političkih stranaka, tako, mišljena su, nema zapreke da promatrači udruga budu i članovi stranaka.

O broju promatrača iz udruga DIP nema ovlasti odlučivati.

Elekta: Pomogao nam je SDP

U priopćenju udruge, njezin predsjednik, Vito Turšić, podsjeća da po Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor pravo na promatranje izbora imaju isključivo nevladine udruge, a ne i stranke, te ističe da je Elekta osnovana na poticaj sadašnjega vodstva te udruge i okuplja građane zainteresirane za promatranje izbornoga procesa.

Elekta je otvorena za donacije svih zainteresiranih donatora,
fizičkih ili pravnih osoba, kaže se u priopćenju i dodaje da je SDP Elekti na početku pružio prostorne, materijalne i financijske uvjete radi otklanjanja spomenute zakonske nelogičnosti te kako bi se osigurao što bolji nadzor izbornoga postupka.