Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDZ se tuži na izborne promatrače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je pritužbu HDZ-a na izborne promatrače.

Od osam i pol tisuća prijavljenih promatrača čak pet i pol tisuća ih je iz novoosnovane udruge Elekta za koju HDZ tvrdi da je produžena ruka SDP-a. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković S ČOVIĆEM O IZBORNOM ZAKONU Plenković: "Želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj" Ivana Petrović IVANA PETROVIĆ IZ SLOVENIJE Bilo kakva nestabilnost u BiH može imati sigurnosne posljedice na vanjsku granicu Unije, koju drži Hrvatska

Elektu, kako je HDZ priopćio DIP-u, vode aktivisti Foruma mladih SDP-a. Smatraju da im je cilj ometanje izbora. DIP Elektine promatrače ne smatra spornima. 

Zakonom nije izričito propisano da članovi nevladinih udruga ne smiju biti istodobno i članovi političkih stranaka, tako, mišljena su, nema zapreke da promatrači udruga budu i članovi stranaka.

O broju promatrača iz udruga DIP nema ovlasti odlučivati.

Elekta: Pomogao nam je SDP

U priopćenju udruge, njezin predsjednik, Vito Turšić, podsjeća da po Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor pravo na promatranje izbora imaju isključivo nevladine udruge, a ne i stranke, te ističe da je Elekta osnovana na poticaj sadašnjega vodstva te udruge i okuplja građane zainteresirane za promatranje izbornoga procesa.

Elekta je otvorena za donacije svih zainteresiranih donatora,
fizičkih ili pravnih osoba, kaže se u priopćenju i dodaje da je SDP Elekti na početku pružio prostorne, materijalne i financijske uvjete radi otklanjanja spomenute zakonske nelogičnosti te kako bi se osigurao što bolji nadzor izbornoga postupka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene