Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Digla se prašina na Cresu

HDZ-ova koalicija traži zabranu festivala na otvorenom: "I djeca moraju gledati neukusnu golotinju i perverzije"

Klub vijećnika HDZ - Hrast - Hrvatski suverenisti predložio je da se Fringe Festival zabrani na javnim površinama tvrdeći kako se izvodi neprimjeren sadržaj.

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Cresa tijekom posljednje točke dnevnog reda 24. sjednice, koja je sazvana za četvrtak, raspravljat će o Fringe Festivalu. On se u Cresu održava od 2022. godine, a ove godine trebao bi se održati
od 20. do 29. svibnja.

Okuplja izvođače burleske, cirkusa i kabareta iz svih dijelova svijeta na vanjskim terasama ugostiteljskih objekata u gradu Cresu. Festival se promovira kao mjesto okupljanja i povezivanja različitih sudionika umjetnosti, filma, glazbe i kulture, uz pohađanje raznih radionica i prezentacija i upoznavanjem s kulturom Cresa i Hrvatske.

No Klub vijećnika HDZ - Hrast - Hrvatski suverenisti predložio je da se spomenuti festival zabrani na javnim površinama Grada Cresa, svim objektima u vlasništvu grada te trgovačkim društvima u (su)vlasništvu grada. Prijedlog su obrazložili konstatacijom da festival zapravo promovira sve samo ne ono što navodi o sebi.

  Pročitajte i ovo Traži se ubojica - 4 krvoločan čin Vlasnici traže pomoć, netko je ubio Leona i Bjelku: "Ovo je čisto ubojstvo, ti su se psi igrali s djecom, nisu bili agresivni"

"Ovaj je festival sveprisutan i vidljiv ne samo korisnicima ugostiteljskih objekata već i svim prolaznicima, starijima, a i onim mlađima, i to je ono što predstavlja najveći problem: dostupnost takva neumjesnog sadržaja našoj djeci. Ti su sadržaji neprimjereni plesni performansi praćeni neukusnom golotinjom (npr. plesačica u tangama i s cvjetićima na bradavicama) i povicima upitnog morala koji se održavaju u neprikladnim terminima usred bijela dana dok se djeca vraćaju s plaže, idu s roditeljima ili prijateljima na sladoled ili do trampolina", navodi se u prijedlogu o zabrani te se dodaje:

"Upravo zbog nemogućnosti izbjegavanja festivala jer se radi o javnim prostorima dostupnima svim prolaznicima, a koji svojim sadržajima i načinom izvedbe izaziva negodovanje, pa i zgražanje velikog dijela naših sugrađana, ali i gostiju (turista), osjetili smo se dužnima predložiti gradonačelniku i gradskom vijeću da raspravom pokušaju donijeti odluku je li održavanje ovakve vrste festivala ono što je Cresu zaista potrebno i želimo li svoju turističku ponudu temeljiti na ovakvom sadržaju? Želimo li da djeca u jednom gradu prijatelju djece budu izložena ovakvom programu punom vulgarnosti i perverzije?

Dodaju kako pomicanje termina održavanja u kasnije sate, što se uradilo lani, nije rješenje.

"Zašto se djeca ne bi nakon 21 sat, recimo, prošetala sa svojim roditeljima do centra grada? Nije zanemarivo ni to što svoje nezadovoljstvo i neshvaćanje za potrebom ovakvih sadržaja iskazuju i naši gosti (turisti) koji se žale na buku koju izvođači svojim povicima i glazbom, a onda i reakcijama gledatelja uzrokuju do kasno u noć. Performansom koji izvode sudionici ovog festivala direktno se narušavaju i ugrožavaju prava djece, a i ostalih građana koji su izloženi neprimjerenim i nemoralnim sadržajima. Lani su upravo ti roditelji, njih više od 600, potpisivali peticiju kojom su željeli izmjestiti održavanje Fringe Festivala iz centra grada", navode iz Kluba vijećnika HDZ - Hrast - Hrvatski suverenisti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene