Novi Crobarometar potvrdio je dominaciju HDZ-ove koalicije.


DOMOLJUBNA KOALICIJA VRATILA SE NA PRVO MJESTO - HDZ POVEĆAO PREDNOST NAD SDP-om

HDZ-ova DOMOLJUBNA KOALICIJA u srpnju se vratila tamo gdje je već dvije godine - na prvo mjesto popularnosti. Donosi to DNEVNIK NOVE TV u redovitom CROBAROMETRU koji provodi IPSOS PULS na 966 ispitanika od 1. do 15. srpnja. Podsjetimo, u lipnju je prvi put nakon dvije godine vladajuća koalicija bila poravnata s HDZ-ovom koalicijom.

DOMOLJUBNA KOALICIJA PRVI IZBOR

HDZ-ova koalicija sa sedam partnera trenutačno uživa potporu 32,3 posto birača, a vladajuća koalicija ima potporu 28 posto birača. Oporbena koalicija tako je porasla, a vladajuća pala.
HDZ-ov prostor političkog rasta ili pada kreće se od 28,8 do 35,8 posto potpore na koju u ovom trenutku mogu maksimalno računati.
Vladajuća koalicija kreće se od 24,7 do 31,3 posto potpore birača.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Dnevnik Nove TV donosi najnovije rezultate istraživanja Crobarometar. Tko je pokazao da može i zna, a tko izgubio potporu? Gabrijela Žalac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Kuma ministrice Žalac izbačena iz HDZ-a: "Zbog vožnje u pijanom stanju i bježanja s mjesta nesreće zatražili smo da napusti stranku"

Od ostalih stranaka trenutno ŽIVI ZID ima potporu od 8,5 posto, a OraH je na 3,4 posto. No u novom sazivu Sabora zbog regionalnog djelovanja svoje bi mjesto mogla naći Bandićeva lista koja uživa potporu od 3 posto, tu je i MOST s 2,8 posto, Reformisti Radimira Čačića s 2,2 posto. Ostale stranke dobivaju 8,1 posto, a neodlučnih je 11,8 posto birača.

HDZ GORE – SDP DOLJE

HDZ kao stranka samostalno trenutačno uživa potporu 29,5 posto, a SDP 23,9 posto birača. U mjesec dana HDZ-u je porasla potpora 2 posto, a SDP je izgubio 1 posto potpore birača (što je unutar statističke pogreške).
HDZ trenutačno ima „bazen glasova“ u rasponu od 26,1 do 32,9 posto. Istodobno „bazen glasova“ za SDP je od 20,7 do 27,1 posto.

ŽIVI ZID I ORAH „TONU“ TONU PREMA DOLJE

Živi zid trenutačno uživa potporu od 6,4 posto, a OraH je na 5 posto. No zanimljivi su trendovi te dvije stranke. Živi zid je još u travnju uživao potporu 13 posto birača, a OraH je zvjezdani trenutak imao u studenom 2014. kada ga je podržavalo 18,5 posto. Danas su na pragu.

STRANKE OD 2 POSTO – ODLUČUJU O VLADI

Bandićeva stranka ima potporu od 3 posto i također je u blagom padu. Potporu gubi i MOST koji je trenutačno na 2,8 posto. HSS je na 2,1 posto potpore, a reformisti su na 2 posto.
Laburisti uživaju potporu od 1,5 posto, HNS je na 1,5 posto, a Josipovićeva stranka Naprijed Hrvatska također uživa potporu od 1,5 posto. HSP je na 1,3 posto, a istu potporu ima i IDS. HSU je srpanj završio s potporom od 1,2 posto.
Ostale stranke uživaju potporu od 4,5 posto, a neodlučnih je birača 11 posto.

VLADI RASTE POTPORA

Vladinu politiku u ovom trenutku podupire 30 posto birača, što se ne pamti godinama, u mjesec dana potpora im je porasla 5 posto. No i dalje 65 posto birača ne podupire poteze Vlade. Ne zna 5 posto.
Slično je i sa smjerom kojim ide Hrvatska. Iako većina građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, točnije njih 64 posto, raste broj onih koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru, a trenutačno je njih 28 posto. Ne zna 8 posto. Broj optimista je porastao za 5 posto.

KOALICIJA - MANDAT DO KRAJA

Vladajuća koalicija će odraditi mandat do kraja, misli 90 posto birača, u to je uvjereno 99 posto birača SDP-a, ali i 93 posto birača HDZ-a. Podsjetimo vladajućoj koaliciji prema Ustavu 4 godine mandata istječe 23. prosinca.

TRI INSTITUCIJE – POTPORA RASTE

Školskim ocjenama tri institucije bilježe blag porast potpore. Predsjednicu građani ocjenjuju ocjenom 3,14, Vladu s 2,27, a Hrvatski sabor s 2,05.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook