Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predizborna kampanja

VIDEO: Nakon svađe SDP-ovci napustili sabornicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klub HDZ-a podupro je danas prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama, koje pravo je lani uzdignuto na ustavnu kategoriju, no SDP mu je uskratio potporu, ocjenjujući da neće osigurati ostvarenje tog prava, već upravo suprotno - šutnju administracije. Nakon žestokih replika SDP-ovci su napustili sabornicu.

Zakonske izmjene donesene su krajem 2010., no Ustavni sud ih je ukinuo jer nisu donesene potrebnom natpolovičnom većinom kakvu iziskuje organski zakon, pa ih je vlada ponovno uputila u proceduru.

Izmjenama se, među ostalim, proširuje krug tijela javnih vlasti koje su dužne na zahtjev dostupnom učiniti traženu informaciju, a predviđa se i osnivanje Agencije za zaštitu osobnih podataka kao neovisno tijelo koje obavlja nadzor nad provedbom zakona te odlučuje u drugostupanjskom postupku o svim žalbama.

HDZ-ova Suzana Bilić Vardić naglasila je da zakonske izmjene poboljšavaju institut prava na pristup informacija kao najbolji mogući nadzor tijela javne vlasti. Uvjerenja je i da će spomenuta agencija kao neovisno tijelo učinkovito provoditi nadzor nad ostvarivanjem tog prava, te da će nova zakonska rješenja ispraviti uočene nedostatke u primjeni zakona, posebno što se tiče dugotrajnosti postupka, neujednačene prakse i zloporabe prava.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

'Vlada nema namjeru otvoriti se javnosti'

SDP-ovac Nenad Stazić pak tvrdi da se zakon ni nakon ovih izmjena neće provoditi. 'Ako vlada i dalje odluči da neće dati neku informaciju, to će provesti u djelo spretnom kombinacijom prešućivanja rokova, šutnjom administracije i pozivanjem na tajnost', rekao je.

Da vlada nema namjeru otvoriti se javnosti Stazić vidi u tome što, kako je rekao, čak ni zastupnicima ne odgovara na pitanja, poput onih koliko su vlada i ministarstva potrošila na odvjetničke usluge i za koje predmete, te koja su ministarstva, u kojim poslovima i iznosima poslovala s Fimi medijom. 'Pa ne mora svaki posao s Fimi medijom biti kriminal', poručio je, napominjući da je GONG Grad Rijeku, kojim upravlja SDP, označio kao najtransparentniji grad u RH.



S takvom se ocjenom nije složio HDZ-ovac Krunoslav Markovinović koji je poručio Staziću kako Rijeka ne bi dobila takav status da se znalo 'kako je novac za obranu Rijeke i Hrvatske završio u frižideru vašeg stranačkog kolege Slavka Linića'.

I HDZ-ovac Josip Đakić smatra da GONG, kojega je nazvao 'produljenom rukom SDP-a', sigurno ne bi dao visoku ocjenu Rijeci da je u obzir uzeo pitanja poput riječkih tržnica, Riječke banke te novca za nabavku oružja za obranu Hrvatske. 'Vjerujem da hrvatski narod više ne možete izmanipulirati vašim kukurikanjem', rekao je Đakić, najavivši da će HDZ nastaviti u javnost izlaziti sa SDP-ovim aferama.

Ističući da u odbijanju uvođenja povjerenika za informacije vidi namjeru vlade da 'se izbjegne pristup informacijama i omogući pristup dezinformacijama', Stazić je HDZ-ovcima poručio kako je onda i 'normalno da se rukom napiše prijava za Linića i te laži prenesu u sabornicu i tim dezinformacijama barata kao informacijama'.

HDZ optužio SDP za izdaju i manjak domoljublja

Nakon što su ih HDZ-ovi zastupnici, putem replika, počeli prozivati za manjak domoljublja i antieuropejstvo, a Đurđica Sumrak optužila ih je i za izdaju prilikom odlučivanja o hrvatskoj samostalnosti, SDP-ovi zastupnici demonstrativno su napustili sabornicu.

Prije nego se pridružio kolegama, Stazić je Šeksa podsjetio da je zbog takvih optužbi na svoj račun jučer 'istjerao' dvojicu HDSSB-ovaca, a da ne reagira na takve optužbe upućene oporbenim zastupnicima, 'što vas čini nedostojnim da predsjedavate sjednicom Sabora'. 'Ne samo da je ovdje zavladao sumrak, već se pretvara u mrak u kojemu ne želimo biti s vama', poručio je Šeksu i HDZ-ovcima.

Šeks je SDP-ovce optužio za dvostruka mjerila. 'Kada se navode laži o HDZ-u, kada se HDZ i vlada proglašavaju lažljivcima, onda to je u redu, a kada se radi obrnuto diže se buka i protestira', rekao je Šeks, braneći HDZ-ovce da nisu iznosili osobne uvrede, već političke kvalifikacije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene